S ubrzanim širenjem pandemije Covid-19 u svetu, ubrzava se i trka za medicinsku opremu poput zaštitnih maski i rukavica, pa pojedine zemlje sprečavaju izvoz već naručene robe neophodne za borbu s korona virusom, dok su Francuska i Nemačka optužile SAD da pokušavaju da preuzmu pošiljke namenjene njima, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.


U vreme pandemije, kada zemlje širom sveta nastoje da osiguraju dovoljno medicinske zaštitne opreme, saveznici SAD - od Evrope do Južne Amerike - žalili su se na taktiku "divljeg Zapada" kojom je Vašington preuzimao ili blokirao isporuke medicinskih proizvoda originalnim kupcima, navodi agencija Rojters.


Ministar unutrašnjih poslova nemačke savezne države Berlin Andreas Gajzel rekao da je u Bangkoku "zaplenjena" pošiljka sa 200.000 maski namenjenih Nemačkoj i da je preusmerena u SAD, nazivajući to "činom moderne piraterije".


Portparolka američke ambasade u Tajlandu rekla je da Vlada SAD nije preduzela ništa da preusmeri zalihe maski namenjenih Nemačkoj niti je imala saznanja o takvoj pošiljci. Američki predsednik Donald Tramp u subotu je rekao da "nije bilo čina piraterije".


Dok zalihe opadaju i zemlje se upuštaju u, kako je rekao jedan francuski zvaničnik, "globalnu potragu za blagom", vlade nerado dopuštaju da zaštitna i druga medicinska oprema napusti njihove zemlje, ukazuje CNN, ističući da mnoge vlade takođe tvrde da imaju problema s osiguravanjem zaliha i da su cene koje se traže preterane.


Brojni francuski zvaničnici prethodnih dana takođe su govorili o poteškoćama u osiguravanju isporuka jer ih drugi kupci nadmašuju, naveo je CNN, prenoseći, između ostalih, izjave predsednika francuskih regiona koji su tvrdili su da su američki kupci pokušali platiti kineskim dobavljačima tri ili četiri puta više od ugovorene cene kako bi se kritična roba preusmerila.


U međuvremenu, dodaje CNN, vlade pokušavaju dobiti šta mogu. Tako je prošlog meseca francuska vlada zaplenila sve maske koje se izrađuju u zemlji što je zaustavilo izvoz naručenih pošiljki za redovne inostrane kupce. Takođe, velika pošiljka naručenih i plaćenih respiratora za Španiju nije isporučena iz Turske jer Ankara smatra da je to prioritet u lečenju turskih pacijenata.


Brazilska vlada je takođe tvrdila da američka potražnja za maskama i respiratorima onemogućava snabdevanje drugim zemljama pošto SAD šalju velike teretne avione u Kinu kako bi dopremili zaštitnu medicinsku opremu.


Otimanje za maske i respiratore stvorilo je "lude kuće" među kineskim proizvođačima, koji uz ogromne profite snabdevaju onog ko najviše i najbrže plati, napisao je Gardijan.


Proizvođači maski i respiratora zahtevaju da im se isplati u celini pre nego što proizvodi napuste fabriku, rekao je tekstilni broker sa sedištem u Šangaju Majkl Kroti. On naglašava da fabrike dobijaju narudžbe od ljudi za koje nikada ranije nisu čuli, vlada, gradova, bolnica, distributera i privatnih kompanija. "To je prava ludnica", kazao je.


Kompanije koje su brzo promenile proizvodne linije za izradu maski traže, kako navodi britanski list, 50 odsto prilikom narudžbe, a ostalih 50 odsto pre nego što maske napuste fabriku.


Francuski i nemački zvaničnici optužili su SAD prošle sedmice da su koristili taktiku "divljeg zapada" da bi ih nadmašili, ali Kroti smatra da je to bilo nadmetanje u stilu "svi protiv svih".


Dok se neke zemlje trude da nađu zaštitnu opremu u borbi protiv pandemije, Finci sede na zavidnim zalihama medicinske opreme i sredstava, kao i potrepština za preživljavanje jer Finska nikada nije prestala da pravi zalihe posle Hladnog rata, napisao je Njujork tajms.


Na zalihama, koja se smatraju među najboljim u Evropi, uskladištena je ne samo medicinska oprema, već i ulje, žitarice, poljoprivredni alat i sirovine za pravljenje municije. Za vreme Hladnog rata velike zalihe medicinske i vojne opreme, goriva i hrane imale su i Norveška, Švedska i Danska, ali su tokom godina napustile ideju skladištenja. Ali ne i Finska, čija je pripremljenost istakla značaj državnih zaliha i otkrila ranjivost drugih zemalja.


Iako je iz godine u godinu na popisu najsretnijih nacija Finska visoko rangirana, njen položaj - blizina Rusije s kojom je ratovala - trgovina preko Baltičkog mora, kao i lekcije iz istorije naučili su naciju od 5,5 miliona stanovnika da se pripremi za najgore. "Finska je nordijska nacija uvek pripremljena za veliku katastrofu ili Treći svetski rat", rekao je Magnus Hakenstad, naučnik sa Norveškog instituta za odbrambene studije.


Pre dve nedelje kada su zabeleženi slučajevi korona virusa u toj zemlji Ministarstvo za socijalna i zdravstvena pitanja naložilo je da se pohranjene maske, iako stare ali u funkciji, šalju u bolnice širom zemlje.


Malo je javno dostupnih podataka o broju maski i ostalih potrepština koje Finska ima ili gde se tačno skladišta nalaze. Iako se detalji čuvaju kao državna tajna, vlasti su potvrdile da se zalihe drže u mreži objekata raširenih po celoj zemlji i da je postojeći sistem na snazi od 50-ih, što je ocenjuje Njujork tajms, Finsku postavilo u solidniji položaj za suočavanje sa pandemijom.