U okolnostima ubrzanog rasta obolelih od korone, britanski lekari uputili su dopis izvesnom broju starijih pacijenata, koji boluju od teških bolesti, da stave potpis na dokument kojim se odriču prava na reanimaciju u slučaju da obole i od korona virusa.


U pismu se navodi da oni koji su ga dobili treba da popune formular, kojim potvrđuju da se odriču prava na oživljavanje, ukoliko se njihovo stanje, već teško zbog hroničnih i teško izlečivih bolesti, iskomplikuje kao posledica korona virusa.


"Nećemo vas napustiti, ali moramo da budemo iskreni i realni", navodi u pismu.


Lekari bolnice u Mastegu u Velsu naveli su da postoje i "benefiti" od popunjavanja formulara - prvo, u slučaju da se njihovo stanje pogorša zbog covid-19, njihov lekar, prijatelji i članovi porodica znali bi da ne moraju da pozovu Hitnu pomoć, a drugo, kako se navodi, oskudni medicinski resursi mogli bi da budu pruženi mladima i onima sa većom šansom za ozdravljenje.


Jedan pacijent je naveo da je pismo učinilo da se oseća bezvrednim, preneo je sinoć BBC.


U pismu se navodi i da bi lekari "u idealnim uslovima" ovakav razgovr o tome obavili lično, ali da su se opredelili za pismo iz bojazni da su oni kojima je upućeno već zaraženi koronom, ali da spadaju u asimptomatične.


Jedna pacijentkinja koja inače boluje od kancera kaže da je pismo doživela kao "upozorenje na smrt".


Prema navodima lista Gardijan, pismo je poslato malom broju pacijenata, a lekari su se u međuvremenu izvinili.