U Italiji, jednoj od najteže pogođenih zemalja pandemijom virusa Kovid-19, pada dnevni bilans žrtava tog virusa, kao i broj pacijenata na intenzivnoj nezi, a stručnjaci ocenjuju da je u skoro svim regionima došlo do prekretnice.

Zvaničnici Italije, prve evropske zemlje koja je uvela stroge mere karantina, međutim, pozivaju građane da i dalje ostanu u svojim domovima kako bi sprečili širenje virusa i izbegli stvaranje novih žarišta, nadajući se da će se povoljan trend nastaviti i omogućiti ukidanje blokade u zemlji.

Prema poslednjim podacima u Italiji, jednoj od najteže pogođenih zemalja pandemijom, u nedelju je zabeležen najmanji broj stradalih od korona virusa na dnevnom nivou od 19. marta - 525, a u subotu 681.

U Lombardiji, žarištu virusa Kovid-19 u Italiji, smanjen je broj pacijenata na intenzivnoj nezi kojih ima 1.317, što je za devet manje nego prethodnog dana.

"Kriva je počela da pada, kao i bilans žrtava“, rekao je predsednik italijanskog Visokog instituta za zdravlje Silvio Brusafero i dodao da bi trebalo početi sa "razmišljanjem o drugoj fazi", ako se taj trend nastavi.

U većem delu Italije vrhunac epidemije je dostignut u drugoj polovini marta i ocenjuje se da je u skoro svih 20 regiona Italije, sa izuzetkom Emilije-Romanje, došlo do preokreta, pokazuju podaci profesora Univerziteta u Padovi Đanpijera dela Zuana i Marije Kastiljoni.

Prema zvaničnim podacima u Italiji, najviše zaraženih virusom Kovid-19 i dalje je u Lombardiji - 28.124, zatim 12.837 u Emiliji-Romanji, a najmanje na jugu u regionima Basilikata 254 i Molize 187.

Pročitajte još: Sedamsto dece iz čitave Evrope pevalo „Nessun dorma“ (FOTO)

U Italiji, gde je virus Kovid-19 odneo više od 15.000 života, prema merama uvedenim u cilju suzbijanja virusa, građani ne napuštaju svoje domove izuzev odlaska u kupovinu namirnica, u apoteku, kod lekara ili na posao, uz popunjen formular kojim se obrazlaže razlog napuštanja mesta prebivališta.