Sudeći prema izveštaju Evropola, Evropskog policijskog biroa, zbog pandemije virusa korona, pojačane su kriminalne aktivnosti, koji ovu krizu iskorišćavaju za lični profit.


Posebno je zbog toga, navodi se, pojačan onlajn nadzor pedofila i kriminalaca.


Kriminalci su, napominju, vrlo fleksibilni i brzo se prilagođavaju novim uslovima i pronalaze nove načine zarade, stoji u izveštaju Evropola.


Samo do sada je razbijeno 37 organiziranih kriminalnih grupa.


Internet je apostrofiran kao vrlo često mesto zločina, jer su kompjuter i internet postali glavno oruđe za život - bilo za rad od kuće ili za kupovinu u zemljama u kojima su na snazi mere ograničenog kretanja.


Koristeći razne načine manipulacije, kriminalci od korisnika pokušavaju da prikupe poverljive podatke kao što su korisnička imena, lozinke, podaci s kreditnih kartica... kako bi ostvarili finansijsku korist.


Zagrebački Večernji list piše da je korona kriza otvorila vrata i pedofilima, jer činjenica je, kažu, da su zbog posebnih uslova deca više kod kuće i osećaju se usamljenima.


Oni puno vremena provode u kućama što zbog škole, što zbog komunikacije sa prijateljima.


Broj predatora koji vrebaju decu na društvenim mrežama i forumima izuzetno je porastao, jer se, navodi se, deca u ovoj situaciji osećaju ranjivije nego inače.


Pedofili tu situaciju koriste da bi sa njima stupili u kontakt i uspostavili odnos poverenja kao bi ih nagovorili na razne postupke od slanja obnaženih fotografija do stvaranja i “negovanja” odnosa za neka buduća nedela.