TIM kineskih naučnika izolovao je nekoliko antitela za koje tvrdi da su „izuzetno efikasni“ u sprečavanju prodiranja virusa korona u ćelije.

Ova saznanja mogla bi da budu upotrebljena za lečenje i prevenciju zaraze ovim .
Istraživači sa Univerziteta Đinghua u Pekingu tvrde da bi lek protiv KOVID-19 koji bi bio napravljen od izdvojenih antitela mogao da bude efikasniji od plazme koja se trenutno koristi i čija je upotreba ograničena krvnom grupom.

Pročitajte još: Više od 860.000 ljudi obolelo od korona virusa u svetu; U Španiji više od 800 žrtava u jednom danu (FOTO)

Tim je od početka godine krenuo sa proučavanjima uzoraka krvi pacijenata izlečenih od virusa korona, javlja Rojters.

Tada je izolovano 206 antitela koja su pokazala sposobnost da se vežu za proteine virusa.

Od dvadesetak antitela koja su dalje testirana četiri su pokazala sposobnost da spreče virus da prodre u ćeliju, dok su dva bila izuzetno uspešna u tome.

Tim trenutno radi na identifikovanju najmoćnijih antitela i eventualnom kombinovanju tih antitela koje bi smanjilo rizik od mutacije virusa.

Pročitajte još: U epicentru zaraze, a nema nijednog obolelog od korone: Misterija gradića udaljenog 50 kilometara od Milana

Lek bi mogao da se daje pripadnicima rizičnih grupa kako bi se smanjila mogućnost infekcije, a istraživači napominju da to ne bi bila vakcina.

Iz tima se nadaju da će testiranje antitela na ljudima moći da počne za šest meseci. Za primenu u lečenju, ukoliko bi se pokažali kao efikasni, moralo bi ipak da se pričeka.