MOSKVA: OD STALNOG DOPISNIKA


Ruski patrijarh Kiril obratio se vernicima i zamolio ih da privremeno zbog korona virusa ne dolaze u hramove već da se mole Bogu u svojim domovima. Cela naredna nedelja u Rusiji će biti neradna da bi ljudi ostali kući i tako sprečili širenje virusa.


Posle propovedi u Hramu Hrista spasitelja u centru Moskve patrijarh Kiril je u nedelju kao primer uzeo Mariju Egipatsku da se i bez posete crkvi može moliti i spasti.


Patrijarh Kiril je pozvao vernike da se pridržavaju odlukama vlasti i lekara povodom širenja virusa korona. Obraćanje patrijarha Kirila je važno da se ne dopusti šarolikost da se u nekim eparhijama mole vernici u crkvama, a da drugi hramovi budu zatvoreni.


Vlasti Sankt Peterburga su već bile zabranile posetu hramovima u periodu od 28. marta do petog aprila kad će biti neradna nedelja za sve građane osim za lekare, prodavnice hrane i apoteke kao i dežurne službe. Vlasti u Sankt Peterburgu su predložili nastojnicima hramova da organizuju videoprenos bogosluženja. Većina crkava u Rusiji ima videokamere i bogosluženje se može pratiti od kuće.


Srpski vladika Antonije koji rukovodi srpskim podvorjem u Moskvi još pre par godina u našoj crkvi Petra i Pavla u Moskvi je postavio video kamere i pomoću njih se može pratiti bogosluženje. Naš Vladika Antonije Pantelić je inače i dekan Filozofsko-bogoslovskog fakulteta na Ruskom pravoslavnom univerzitetu pa je za ,,Večernje novosti,, izjavio da su već ranije zbog epidemije virusa korona na tom fakultetu predavanja organizovana preko video aparature.


U Ruskoj pravoslavnoj crkvi su protiv da sveštenici obavljaju službu u hramovima sa maskama na licima.


Prema najnovijim podacima u Rusiji je inficirano virusom 1534 osoba, a većinom su Moskovljani.