Život se promenio iz korena: Šest mera koje je Kina preduzela da bi obuzdala koronu

Novosti Online

26. 03. 2020. u 09:30

Живот се променио из корена: Шест мера које је Кина предузела да би обуздала корону
Kineski list opisao je šest ključnih tačaka u modelu borbe protiv zaraze
Kineski dnevni list "Narodni dnevnik" (People's Daily) je u šest tačaka opisao model koji je Kina primenila kako bi u najkraćem roku zaustavila epidemiju novog koronavirusa.

RUKOVOĐENjE

Kina je uspostavila Centralnu upravu za odgovor na epidemiju i Jedinstveni državni mehanizam za kontrolu i prevenciju. Od izbijanja epidemije predsednik Si je održao 10 sastanaka i lično otišao u 3 inspekcije. Izdao je brojne instrukcije i naređenja i slao čestitke i pisma kako bi podstakao i podržao borbu protiv virusa.

Pročitajte još: Šest dana se borila, imala šećer 24,9 i iz bitke protiv virusa izašla kao pobednica: Hrabra Marta se iščupala iz kandži korone

MOBILIZACIJA

Poslati su istražitelji i eksperti u Vuhan, grad u provinciji Hubei koji je najteže pogođen epidemijom. Grad je stavljen u karantin 23. januara 2020.

Napravljene su privremene bolnice tako što je 86 postojećih bolnica opredeljeno za obolele, a uz izgradnju 16 montažnih došlo se do ukupnog kapaciteta od 60,000 kreveta.

Iz svih krajeva Kine u Hubei su stigle 42,000 medicinskih radnika. Pratio se broj obolelih i o tome se izveštavalo pravovremeno.

ORGANIZACIJA

Odobrene su milijarde juana iz budžeta kako bi se Hubei izborio sa epidemijom. Širom Kine su uspostavljena mesta za merenje temperature građanima, klinike za one sa simptomima i karantini za obolele.

Otkazani su veliki skupovi, ispiti, zatvorene su škole, odložene konferencije i sastanci.

Umnogostručena je proizvodnja medicinske opreme i sredstava. Izrada zaštitne odeće podignuta je na 500,000 komada dnevno, proizvodnja N-95 maski na 1,6 miliona dnevno, a hirurških maski na 100 miliona.

Ažurirani su planovi za dijagnozu i lečenje, ubrzan razvoj testova, lekova i vakcine.

ZAKONI

Zatvorene su sve pijace koje su prodavale divlje životinje , insekte i gmizavce, a farme i rezervati na kojima su uzgajivani su ograđene.

Oštro i brzo je sankcionisano svako odstupanje od propisa.

Trajno je zabranjena trgovina hranom od divljih životinja.

Unapređeni su zakoni i propisi.

SOLIDARNOST

Suočen sa epidemijom kineski narod pokazao je beskonačnu ljubav i veliku solidarnost.

Građani su donirali maske, hranu i novac, dobrovoljno su se angažovali, smanjili kretanje na minimum i nosili maske pri svakom izlasku.

Ostajali su kod kuće i predano vodili računa o higijeni i dezinfekciji.

Dobrovoljno su se stavljali u karantin posle putovanja, naročito ako su došli iz ugroženih područja.

MEĐUNARODNA SARADNjA

Razmenjivani su podaci o prevenciji, dijagnostifikovanju i tretiranju obolelih sa celim svetom. Kina je donirala 20 miliona dolara Svetskoj zdravstvenoj organizaciji za testove i medicinsku opremu za druge ugrožene države.

Tokom februara predsednik Si je komunicirao sa više od 30 svetskih lidera i šefova međunarodnih organizacija putem telefona, poruka i ličnih susreta.

"Epidemija je đavo kojem nećemo dozvoliti da se sakrije." - Si Điping, predsednik NR Kine.

(rts.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Драган КНН

26.03.2020. 14:40

Најважнија мјера : Вирус се НЕ ШИРИ , већ људи ШИРЕ вирус ! Зато : ОСТАНИТЕ КОД КУЋЕ !!!

Srbijo, Zuta kuco

26.03.2020. 20:22

@Драган КНН - Upravo tako. Zato je jos u januaru trebalo zatvoriti granicu a one koji ulaze u Srbiju pod strazom drzati u karantinu.

Eeee

27.03.2020. 02:55

@Драган КНН - A kako krajem februara skupiti potpise i predati kutije?

Неплаћени коментатор

26.03.2020. 16:27

Хм, да видимо шта ми од свега тога поседујемо : руковођење 0, мобилизација 0,организација 0, закони 0, солидарност -10, међународна сарадња 1... .