Izmenjen ruski Ustav: Putin može ponovo da se kandiduje za predsednika

Tanjug

11. 03. 2020. u 11:22

Измењен руски Устав: Путин може поново да се кандидујe за председника

Foto: Tanjug/AP

Poslanici donjeg doma ruskog parlamenta su u trećem, poslednjem krugu glasanja, ustavne izmene usvojili sa 383 glasa za i 43 uzdržana, dok se niko nije izjasnio protiv
Ruska Državna duma usvojila je danas izmene Ustava, kojima se Vladimiru Putinu omogućava da se ponovo kandiduje za predsednika nakon isteka aktuelnog mandata 2024. godine.

Poslanici donjeg doma ruskog parlamenta su u trećem, poslednjem krugu glasanja, ustavne izmene usvojili sa 383 glasa za i 43 uzdržana, dok se niko nije izjasnio protiv.

Pročitajte još:Rasprava o izmenama Ustava: Putin amandmanom do novog mandata

Kako prenosi Tas s, zakonom se takođe proširuju ovlašćenja ruskog parlamenta i Ustavnog suda, zvaničnicima se zabranjuje da imaju stano državljanstvo i dozvole boravka i obezbeđuje se prvenstvo Ustava u ruskom pravnom sistemu.

Zakon će biti prosleđen Savetu federacije, gornjem domu ruskog parlamenta, koji će dokument razmatrati kasnije danas.

Predlog o ustavnom amandmanu kojim bi se Putinu omogućilo da se ponovo kandiduje na predsedničkim izborima, juče je podnela proslanica vladajuće Ujedinjene Rusije i prva žena u svemiru Valentina Tereškova.

Putin (67), koji je na vlasti više od 20 godina, sinoć je podržao predloženi ustavni amandman.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Мр Радомир Шћепановић

11.03.2020. 18:26

Да није Владимира Путина, Русија би до сада била поједена! Лепа вест!

ОФСАЈД

11.03.2020. 19:30

Стави ШАПКУ МОНОМАХА и остави се избора. Кад могу у америци и енглеској да бирају једне те сите рођаке у круг ДЕМОКРАТСКИ, можеш и ти ЦАРЕ.

.

11.03.2020. 19:54

da bi shvatili ovu odluku treba poslusati sve komentare poslanika i Predsednika, nema mesta za sve ali meni jedna od zanimljivijih je: "...Rusija i ruski narod su za svet ulozili dovoljno revolucija, to nama vise nije potrebno, nama treba stabilnost..." ovo dovoljno govori sta to Rusi rade. Jer sankcije nisu prosle, trice i fore Zapada nisu prosle, neke placene "pobune" nisu prosle, verovatno i ova fora sa naftom (S. Arabije) nece, ostalo samo da "Lenjina sa vagonom novca posalju za Rusiju"...

Srboljub

11.03.2020. 23:20

Vidim, Srbi u ekstazi pozdravljaju ovakvo ismevanje demokratije. Kada bi Vučić uradio nešto slično, vrištali bi do neba.