Najmanje 32 osoba je poginulo, a 58 je povređeno u raketnom napadu na učesnike ceremonije u avganistanskoj prestonici Kabulu, kojoj je prisustvovao i bivši premijer te zemlje Abdula Abdula, koji je pobegao nepovređen.

Portparol Ministarstva zdravlja Vahidulah Majar izjavio je da su povređeni prebačeni u bolnice u Kabulu, preneo je AP.

Prema rečima portpatrola Ministarstva unutrašnjih poslova Nasrata Rahmija, sve žrtve su civili.

"Najpre se začula prodorna eksplozija, očigledno u trenutku kada je raketa eksplodirala u blizini, ali Abdula i drugi političari su uspeli da se sklone i prođu bez povreda", rekao je u razgovoru sa novinarem Rojtersa Fraidun Kvazun, Abdulin predstavnik za javnost.

Agencija Rojters je javila da je najmanje šetoro poginulo i da se broj ranjenih povećava. Ova agencija izvestila je i o napadu na skupu predednika Ganija gde je više od 20 poginulo, a desetine su ranjene.

Mediji su preneli da je u Kabulu najmanje 32 poginulo, a da je 58 ranjeno napadu.

Na društvenim mrežama pšojavile su se i brojke od više od 100 ubijenih, najviše žena i dece.

Talibani negiraju odgovornost za ovaj napad na učesnike ceremonije u čast lokalnog lidera Hazara, Abdula Ali Mazarija, koji je ubijen 1995. godine.

Foto Twitter

Agencije su prenele snimke lokalne televizije na kojima se vidi da ljudi posle eksplozije beže u panici.

Ministar unutrašnjih poslova je potvrdio da su na lice mesta upućene specijalne jedinice policije, dok je predsednik Avganistana, Ašraf Gani osudio napad kao zločin protiv čovečnosti.

Hazari su uglavnom pripadnici šiitske verske grupe, koji su česta meta napada sunitskih ekstremista u Avganistanu.

ID PREUZELA ODGOVORNOST ZA NAPAD U KABULU


Islamska država preuzela je odgovornost za napad u glavnom gradu Avganistana Kabulu gde je poginulo najmanje 27 osoba, saopštila je Amaku novinska agencija na svom telegram-kanalu, prenosi Rojters.


ID tvrdi da je ubila i ranila najmanje 150 ljudi, ali za to nisu pružili dokaze, dok ministarstvo zdravlja Avganistana saopštava da je najmanje 27 osoba poginulo, a pedesetpetoro ranjeno prilikom terorističkog napada u Kabulu.


Ovo je prvi veliki teroristički napad u Kabulu otkako su SAD postigle dogovor sa talibanima da će povući svoje trupe sa njihove teritorije.