Američki predsednik Donald Tramp saopštio je danas da će Indija kupiti vojnu opremu od SAD-a vrednu tri milijarde dolara, uključujući helikoptere, pošto dve zemlje produbljuju vojnu i trgovinsku saradnju u pokušaju da uspostave ravnotežu u dominaciji Kine u tom regionu.

Indija i Sjedinjene Države su takođe su napravile napredak ka postizanju velikog trgovinskog sporazuma, rekao je Tramp koji se nalazi u poseti Indiji, prenosi Rojters.

Pregovarači dve strane diskutuju mesecima kako bi suzili razlike u stavovima o poljoprivrednoj robi, kontroli cena medicinskih proizvoda, digitalnoj trgovini i novim tarifama.

"Indijske tarife su i dalje previsoke, verovatno najveće na svetu", izjavio je predsednik SAD, što je, kako navodi Rojters, bila jedina kritika koju je uputio Indiji tokom posete za za koju je rekao da predstavlja "spektakularan uspeh".

"Naplaćuje nam se veliki broj tarifa, ne može to tako", poručio je on na brifingu za novinare navodeći ponovo kao primer indijske carine na Harli-Dejvidson motore.

Tramp je danas imao razgovor sa indijskim premijerom Narendrom Modijem "u četiri oka", nakon čega su usledili sastanci na nivou delegacija u pokušaju da se ostvari napredak po pitanjima oko kojih su dve zemlje podeljene.

Nakon tih sastanaka, Tramp je rekao da je njegova poseta bila produktivna, uz zaključivanje ugovora o kupovini američkih helikoptera za indijsku vojsku.


Indija će kupiti 24 helikoptera "SiHok" (SeaHawk) od kompanije Loki Martin opremljene raketama Helfajer, u vrednosti 2,6 milijardi dolara, i planira narudžbinu šest "Apač" helikoptera.

Foto printscreen YouTube

Dodao je da se nada postizanju velikog trgovinskog sporazuma, verovatno do kraja godine.

"Naši timovi su postigli ogroman napredak na sveobuhvatnom trgovinskom sporazumu i optimističan sam da možemo postići dogovor koji će biti od velikog značaja za obe zemlje", naveo je.


Dve države su prvobitno planirale da sklope "mini sporazum“, ali se pokazalo da je to teško postići, i umesto toga sada imaju za cilj postizanje jednog većeg paketa, uključujući i mogući sporazum o slobodnoj trgovini.

Tramp je takođe rekao da je razgovarao sa Modijem, koga je nazvao "dragim prijateljem", o značaju bezbednosti 5G telekomunikacione mreže u Indiji, uoči planirane aukcije za dodelu frekvencija u toj zemlji.

SAD su uvele zabranu na opremu kompanije Huavej Tehnolodžiz, tvrdeći da ona može da služi kineskoj vladi za špijunažu, što su Huavej i zvanični Peking u više navrata kategorično demantovali.