MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA

POSLEDNjI sovjetski maršal Dmitrij Timofejevič Jazov umro je u 96. godini u Moskvi. Ministar odbrane SSSR je bio od maja 1987. do avgusta 1991. godine. Završio je najviše vojne akademije, učestvovao je u Drugom svetskom ratu. Čin maršala SSSR dobio je 1990. Poslednji orden je dobio u februaru 2020. Biće sahranjen 28. februara na Federalnom vojnom memorijalnom groblju u Mitišćima u Podmoskovlju.

Dmitrij Jazov je zapamćen po tome što je učestvovao u puču 9. avgusta 1991. protiv tadašnjeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova. Grupa najviših rukovodilaca SSSR bila je protiv politike Gorbačova, za koju su smatrali da vodi raspadu države. To nije bio klasični puč, jer se Gorbačov vratio avionom iz odmarališta na Krimu u Moskvu i uz pomoć Borisa Jeljcina privremeno sačuvao vlast i pohapsio pučiste. Posle puča Jazov je uhapšen, optužen za izdaju domovine i u zatvoru je proveo 498 dana. U februaru 1994. ga je Duma amnestirala.

O maršalu Jazovu se kod nas mnogo pisalo posle njegovog susreta sa generalom Veljkom Kadijevićem, koji je odleteo u Moskvu da navodno traži pomoć kako bi vojska pokušala da spase Jugoslaviju. U vreme dok se krio u Moskvi, Veljko Kadijević je ispričao autoru ovog teksta da je sa maršalom Jazovom razgovarao o tome da Sovjeti daju obećanje da, ako vojska krene u spasavanje zemlje, Moskva neće dozvoliti nikakvo mešanje Zapada. Dakle, nije tražena vojna intervencija Rusije. Maršal Jazov je otvoreno kazao Kadijeviću da ne očekuju takvu podršku jer Mihail Gorbačov nije sposoban da sačuva ni SSSR koji je počeo da se raspada.

Kasnije kad je Veljko Kadijević iz Beograda otišao u Moskvu, maršal Jazov, koji je doživeo rehabilitaciju i obavljao dužnost glavnog vojnog inspektora, pomogao je Kadijeviću da dobije azil u Rusiji.