Italija potpuno BLOKIRA gradove s korona virusom: U IZOLACIJI 10 gradova, zatvaraju se škole, prodavnice, PREMINULA treća osoba (FOTO)

Tanjug

23. 02. 2020. u 08:20

Италија потпуно БЛОКИРА градове с корона вирусом: У ИЗОЛАЦИЈИ 10 градова, затварају се школе, продавнице, ПРЕМИНУЛА трећа особа (ФОТО)

Foto Tanjug

Broj zaraženih koronavirusom u Italiji porastao je na 76, a najviše slučajeva, čak 46, zabeleženo je u severnoj regiji Lombardija
U Italiji je poreminula treća osoba od koronavirusa, saopštio je danas regionalni zvaničnik Lombardije Đulio Galera.


Galera je rekao da je žrtva starija žena iz grada Krema pored Milana i da je bolovala od raka, prenosi CNN.


Druge dve osobe koje su umrle od koronavirusa preminula su u prethodnih 48 sati na severu Italije.


Smatra se da je epidemija koronavirusa u Italiji najveće van teritorije Azije - zabeleženo je da su 133 osobe zaražene, a da je troje preminulo.Broj zaraženih koronavirusom u Italiji porastao je na 76, a najviše slučajeva, čak 46, zabeleženo je u severnoj regiji Lombardija.

Kako prenosi Si-En-En, još 12 slučajeva registrovano je u severoistiočnoj pokrajini Veneto, tri u Rimu, a jedan u severozapadnoj regiji Pijemont.

Među 62 zabeležena slučaja su i dve osobe koje su preminule od posledica ovog virusa.

Reč je o 78-godišnjem muškarcu iz Veneta i 77-godišnjoj ženi iz Lombardije.

Kako je ranije preneo AP, u više od 10 gradova u Lombardiji i Venetu na nedelju dana biće zatvorene sve škole, prodavnice i restorani zbog širenja koronavirusa u toj zemlji.

U Rim je juče stiglo 19 italijanskih državljana koji su protekle dve nedelje proveli u karantinu na kruzeru Dajmond princes, usidrenom kod japanske luke Jokohama.

VOZ ZAUSTAVLjEN NA GRANICI ZBOG SUMNjE NA INFEKCIJU


Na granici između Italije i Austrije, na Breneru, večeras je zaustavljen voz zato što se u njemu nalazilo dva lica za koja se sumnja da su inficirana korona virusom.


Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije saopštilo je da su Italijanske železnice (FS) informisale Austrijske železnice (OeBB) o tome da se u vozu "Eurositi 86" nalaze dva putnika sa simptomima visoke temperature.


"Nadležne opštinske vlasti Inzbruka brzom reakcijom su sprečile ulazak voza u Austriju", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer.


Dalji postupak, kako se navodi, trenutno se koordinira sa italijanskim vlastima.


Voz je putovao iz Venecije u Minhen.

BROD SA MIGRANTIMA STAVLjEN U KARANTIN NA SICILIJI


Italijanske vlasti su iz predostrožnosti stavile u karantin na Siciliji spasilački brod sa migrantima, saopštilo je italijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.


Broj zaraženih od korona virusa u Italiji porastao je na više od 130, dok su zabeležena tri smrtna slučaja do sada, prenosi CNN.


Doktori bez granica koji brinu o brodu saopštile su da su na njemu 274 migranata, da su spašeni na otvorenom moru i da se nalaze u Pocalu na Siciliji zajedno sa članovima posade.

Oni su prebačeni u vojnu bazu Čekinjola, gde će u izolaciji provesti još dve nedelje.

BLOKIRAJU GRADOVE

Zbog naglog porasta broja ljudi zaraženih koronavirusom, italijanska vlada odlučila je da blokira pristup gradovima i opštinama u kojima ima najviše zaraženih u regionima Lombardiji i Venetu, prenose italijanski mediji.

Tako će se u svojevrsnoj izolaciji naći deset gradova i opština u Lombardiji, gde živi 50.000 ljudi, kao i gradić Vo'' sa 3.000 stanovnika u regionu Veneto.

"Želimo da izolujemo zarazu koliko je god to moguće unutar određenog područja", izjavio je ministar zdravstva Roberto Speranca nakon hitnog sastanka vladinog kabineta koji je održan u subotu u Rimu.
Broj zaraženih koronavirusom u Italiji porastao je u međuvremenu na 76 osoba, uključujući dvoje umrlih. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je da Italija ima najviše zaraženih koronavirusom u Evropi

U Nemačkoj je zabeleženo 16 slučajeva, u Francuskaj 12, od kojih je jedan umro, te u Velikoj Britaniji tri slučaja.

Premijer Đuzepe Konte izjavio je da će policija nadzirati situaciju, odnosno da će policajci sprečavati ljude da ulaze ili izlaze iz gradova koji su pod izolacijom. Ukoliko bude potrebno pomoći će i vojska. "Cilj je zaštiti zdravlje Italijana", kazao je Konte.
Italijanska vlada otkazala je sva sportska takmičenja koja su trebala da budu održana u nedelju u Lombardiji i Venetu, što znači da se neće odigrati i neke utakmice italijanskog fudbalskog prvenstva, Inter - Sampdoria, kao i Verona - Kaljari.

I pre hitnog sastanka vladinog kabineta, lokalne vlasti u severnim italijanskim regionima s najviše zaraženih, Lombardiji i Venetu, zatvorile su škole i zabranile javna događanja.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)