Hiljade jedinica oružja i municije koje su SAD isporučile svojim saveznicima u Siriji u periodu 2017-2018. godine mogli bi biti oštećeni, neupotrebljivi, izgubljeni i ukradeni, piše „Militari tajms“, pozivajući se na izveštaj generalnog inspektora Pentagona.

Kako se navodi u dokumentu, radi se o naoružanju ukupne vrednosti od oko 715 miliona dolara (od 930 miliona koliko je odobreno do sada) koje je bilo isporučeno grupama koje podržava Vašington za borbu protiv militanata terorističke organizacije DAEŠ na teritoriji Sirije.

Osim toga, kako se navodi u izveštaju inspekcije, oko 4.100 komada oružja, uključujući bacače granata i mitraljeze, nije bilo pravilno uksladišteno i čuvano. Ono se nalaziolo mimo metalnih kontejnera, te je bilo bilo izloženo kiši, prašini... zbog čega je moglo da zarđa, da se deformiš se i pređe u stanje da više nije za upotrebu. Osim toga, deo naoružanja je mogao biti ukraden, ali nije navedeno u čije ruke bi ono moglo dospeti.

U izveštaju Generalnog inspektora Pentagona se navodi da su zbog nepravilnog rukovanja i čuvanja duplirane neke isporuke oružja što je dovelo do bespotrebnog trošenja novca poreskih obveznika.

Foto Arhiva VN

Kako navodi „Militari tajms“, bojište u Siriji je preplavljeno američkom tehnologijom - protivtenkovskim raketnim vođenim sistemima, ručnim bačacima i IC uređajima koji se često pronalaze i u rukama militanata DAEŠ-a i Al Kaide koji su uspeli da ih zaplene od grupa koje podržavaju SAD.

Prema podacima turske agencije Anadolija, isporuke Vašingtona su bile namenjene, pre svega za, radničku partiju Kurdistana koju u Turskoj smatraju terorističkom organizacijom.

Pentagon je ove godine zatražio još 173 miliona dolara za naoružavanje svojih saveznika u Siriji u 2020. godini.

Prema navodima iz drugih izvora u Irak je isporučeno 110.000 komada lakog pešadijskog oružja (M16/M4) iako je u kampovima na obuci bilo oko 300 vojnika i oficira iračke armije.


NovostiOnline/rs.sputniknews.com