Severnokorejski režim, iako se smatra jednim od najzatvorenijih i najmisterioznijih na svetu, uveliko je proširio i unapredio načine za korišćenje interneta kako bi izbegao taktiku "maksimalnog pritiska" kojoj ih izlaže američkaadministracija i njeni saveznici, piše Njujork tajms.


Ipak, kako navodi, čini se da ta taktika, koja se svodi na ekonomske sankcije, nije imala većih uspeha.


Naime, kako se objašnjava u članku koji potpisuje novinar specijalizovan za nacionalnu bezbednost i dobitnik Pulicera Dejvid Sanger, Severna Koreja se, kako bi prebrodila te sankcije i zaobišla ih, pod vođstvom Kim Džong-una, okrenula novim oblicima kibernetičkog kriminala kako bi finansirala napore svojih vlasti, prenosi hrvatski Jutarnji list.


Sanger ukazuje na zaključke istraživanja pod nazivom "Kako je Severna Koreja revolucionizovala internet kao alat odmetnutih režima", koje je sprovela američka grupacija "Recorded Future", poznata po istraživanju digitalnih oružja kojima se koriste države delom sveta .


Prema navodima novinara Njujork tajmsa, istraživanje je pokazalo da je od 2017. godine, kad je američki predsednik Donald Trampzapretio da će se Severna Koreja suočiti s dosad neviđenom "vatrom i besom", upotreba interneta u toj zemlji porasla je za oko tristo posto.


Taj porast je, kako se dodaje, imao jednu jedinu svrhu, a to je da se zaobiđe finansijski pritisak i sankcije Zapada.


Takođe, ukazuje se, to pokazuje da su Severnokorejci svoj nekadašnji "izlaz" preko Kine zamenili novim - preko veze u Rusiji.


U te tri godine, tvrde autori istraživanja, Pjongjang je poboljšao sposobnosti na području krađe i rudarenje kriptovaluta, skrivanja otisaka pri ishođenju tehnologije koja mu je potrebna za razvoj nuklearnog i oružanog programa i kibernetičkih operacija kojima internet koristi kao sredstvo svakodnevne kontrole.


"To govori da je naš koncept kontrole severnokorejskogfinansijskogangažmana zapeo u prošlosti. Severna Koreja je uspela da uspostavi lako primenljivmodel putem kojeg može uklanjati veliku količinu novca širom sveta i to na način koji naše sankcije ne dotiču", rekla je za Njujork tajms liderka istraživanja Prisila Moriući.


Moriući, koja je do 2017. godine radila kao analitičarka u Agenciji za nacionalnu bezbednost, a čiji su fokus Severna Koreja i Iran, uverena je da aktuelnisastav sankcija treba radikalno ažurirati.


Nalazi istraživanja objašnjavaju neke stvari koje su dugo zbunjivale posmatrače, kao na primer, kako je moguće da je ekonomija te zemlje preživela, čak i zabeležila rast u pojedinim sektorima, ako su SAD i njihovi saveznici zaista požnjeli uspeh kojim su se hvalili - ugušili severnokorejsko snadbevanje naftom i njihovu sposobnost falsifikovanja američke valute.


Uočen je i još jedan trend - da druge države prate šta Severna Koreja radi i imitiraju njeno ponašanje.


Naime, kako se navodi u dokumentu, Iran je počeo da koristi kriptovalute kao metodu kojom olakšava međunarodne transakcije i zaobilazi američku finansijsku kontrolu.


Moriući je, dodaje se, u poslednje dve godine pratila način na koji je severnokorejska elita koristi internet i još 2017. godine bila je upoznata sa sadržajem pretraživanja interneta.


Većina pripadnika elite pretraživala je sadržaj koji je bio vezan za slobodno vreme i razonodu, ali se taj obrazac u međuvremenu promenio.


Istraživanje je pokazalo da je internet korišćen i tokom radnih sati što znači da je severnokorejski režim počeo da ga upotrebljava na isti način kao i Zapad, za obavljanje dnevnih vladinih i privatnih poslova. Severna Koreja, navodi se, razvila je sopstvenuverziju virtualne privatne mreže i tehnike za sigurno korišćenje interneta kako bi, kao i na Zapadu, osigurala svoje transakcije.


Istovremeno, njihovi napori šifrovanja podataka i skrivanja aktivnosti postali su sofisticiraniji.


Kako se tvrdi, u svrhu eksploatacije podataka kojima mogu poboljšati razvoj svojih oružanih programa, koriste mrežu studenata lociranih većinom u Kini i Indiji.


Takođe, prema istraživanju, napori da sakriju promet korišćeni su za krađu podataka iz mreža neočekivanih meta ili pak kao "sredstvo zaobilaženja kontrole sadržaja, koju je nametnula vlada".


Njujork tajmspodseća na nekoliko slučajeva u kojima je Pjongjang pokazao kibernetičku dovitljivost i sposobnost, ali ocenjuje da je navodno odusta o takvih, zaobilaznih metoda i postao još sposobniji.


Kako tvrdi izveštaj, Severna Koreja pronašla je efikasnije načine krađe kriptovaluta i počela da proizvodi, odnosno rudari, svoju vlastitu kriptovalutu


"Brzo prihvataju nove usluge i tehnologije kad im je to korisno i odbacuju ih kad nije. Kim Džong-unov režim razvio je model za korišćenje i eksploataciju interneta koji je jedinstven - to je država koju se vodi kao kriminalno udruženje", zaključuje se u izveštaju.