LjUDI su spremni podneti najveće žrtve kada je život člana porodice u opasnosti. Dalton Inglije pre četiri godine otkrio probleme sa krvnim pritiskom. Bio je zaposlen u preduzeću koje se bavi odvoženjem smeća. Na lekarskom pregledu u Pensilvaniji otkriveno je da pati od zastoja rada bubrega, a bolest je bila u odmakloj fazi.


Danas Dalton ima 29 godina i oseća se savršeno. Ipak, teško da bi ozdravio da nije bilo njegovog brata. U kritičnom razdoblju života dobio je upalu bubrega, što je bio uzrok prestanka rada organa.


"Prebacili su me u bolnicu jer su lekari sumnjali na moždani udar. Saznao sam da imam problema s bubrezima. Bio sam u čudu jer sam se do tada osećao sasvim dobro. Nisam verovao da mi je život ugrožen, bilo mi je samo 26 godina", navodi Dalton.


Daltonovi bubrezi su u aprilu 2017. godine prestali s radom i tada je prvi put otišao na dijalizu. Stanje se pogoršalo u januaru 2018. godine, kada je dobio upalu pluća. Napustio je težak fizički posao, a lekari su rekli da mora na transplantaciju, piše Unilad.


Tada se, na svu sreću, pojavio njegov brat Džejms. Nije oklevao da mu pomogne i odmah je bratu blizancu ponudio svoj bubreg za presađivanje.


"Nisam tražio da Džejms donira organ. Jednostavno je želeo da pomogne", kaže Dalton.

Foto: today.com


Nije sve bilo savršeno. Džejms je imao višak kilograma, a glavni uslov za transplantaciju bio je smanjenje telesne mase. Morao je smršati oko 30 kilograma kako bi bio spreman za operaciju.


"Moj se život promenio iz korena. Želeo sam pomoći bolesnom bratu, pa sam doživeo potpuni preobražaj", kaže momak iz Oklahome.


Zdrave navike postale su njegova svakodnevica. Spavao je duže, vodio računa o ishranii počeo je redovno vežbati. Transplantacija je uspešno urađena, a Daltonu nakon operacije nisu bili potrebni lekovi koji sprečavaju odbacivanje organa. Još se nije vratio na posao, ali nada se da će uskoro.


Džejms nije sumnjao u uspeh operativnog zahvata.


"To je bila prilika da učinim nešto dobro za bližnjeg svog, osobu s kojom sam odrastao. Napravio sam ono što bi svako na mom mestu i ne postoji ništa lepše od saznanja da sam bratu produžio život", kaže Džejms.

(index.hr)