U Velikoj Britaniji izdato je danas u tri okruga u Engleskoj nekoliko upozorenja za opasnost od velikih poplava, što znači da postoji opasnost po život, a za veruje se da je jedna žena iz Vortčestšira stradala u poplavama.

U tim okruzima velike oluje već su izazvale poplave i nestanak struje, a britanski sekretar za životnu sredinu Džordž Justis saopštio je: "Nikada nećemo biti spremni da zaštitimo svaku kuću pojedinačno zbog prirode klimatskih promena i činjenice da vremenski uslovi postavu sve ekstremniji, međutim učinili smo sve što možemo sa značajnom sumom novca i imaćemo još".

Inače, pet upozorenja na velike poplave izdato je u Vorčestširu, Herfordširu i Šropširu.

Stanovnici pojedinih delova u Velsu i zapadnoj Engleskoj danas su počeli da raščišćavaju posledice nakon što su poplavljeni putevi, železničke pruge, kuće i prodavnice.

BBC prenosi da policija traga za ženom koja je nestala u poplavama u Vortčestširu, ali je to opisala pre kao akciju "otkrivanja tela nego spasavanja".

Policija, naime, od nedelje popodne traga za ženom, nakon što je ona uputila poziv u pomoć zbog nevolje i tečkih uslova u kojima se našla u Tenburi Velsu, dok je muškarac iz istog mesta spašen i poslat u bolnicu.

U akciji potrage za nestalom ženom učestvuje i helikopter.

U Harefordu je danas u toku evakusacija stanovnika čamcima, a mnoge porodice sa sobom su ponele i svoje kućne ljubimce.

Tokom vikenda u pojedinim delovima Britanije izmereni su i udari vetra jači od 145 kilometara na sat sa 150 milimetara kiše, a meteorolozi kažu da nivo reka u pojedinim delovima severne Engleske još nije dostigao maksimum.

U gradu Jork vlasti su postavili više od 4.000 vreća sa peskom, jer je nivo reke Rover Ouz nastavio da raste i očekuje se da će dostići vrhunac u utorak.

POSLE KIRE, STIGAO I DENIS

Veliku Britaniju je u nedelju pogodila oluja Denis, praćena snažnim udarima vetra i obilnim padavinama, zbog čega je izdato više od 300 upozorenja na poplave širom zemlje, a posebno je kritična situacija u južnom Velsu.

U više mesta na jugu Velsa pokrenuta su i klizišta, od kojih su neka zarobila stanovnike, a voda je počela i da plavi pojedine kuće.

U Engleskoj su na snazi četiri upozorenja najvišeg stepena i dva u Velsu, što znači da postoji opasnost po život stanovnika.

​I u Herifordširu u Engleskoj su kuće poplavljene, a jedan od stanovnika je izjavio da ih je oluja „pogodila kao tornado“.

Vlasti su prethodno upozorile građane da se zaštite od „opasnih po život poplava“ u Velsu i Škotskoj.

Lokalni mediji navode da je se reka Taf u velškom gradu Pontipol izlila iz korita, a opasnost preti i od reke Nit, na jugu Velsa.

​Kako prenosi AP, selo Aberdaron pogodili su orkanski udari vetra koji su dostizali brzinu od 146 kilometara na sat.

Zbog snažnog vetra otkazano je stotine letova, a poplave su poremetile i železnički saobraćaj.

​Prema poslednjim informacijama, najmanje dvoje ljudi poginulo je u Velikoj Britaniji, a desetine hiljada su se suočile sa haosom prouzrokovanim olujom Denis.

Mladić star 18 godina udavio se u moru u pokrajini Kent, a drugi je pao preko broda sa rezervoara za gorivo u blizini luke „Margejt“, objavio je „Dejli mejl“.

Skoro 50.000 putnika čeka na aerodromima, pošto je kompanija „IziDžet“ otkazala 234 leta, a još 60 biće prizemljeno, preneo je Tanjug.

U desetinama gradova koji još uvek saniraju štetu koju je napravila prošlonedeljna oluja Kjara, angažovana je vojska kako bi pojačala odbranu od poplava.