Kina će možda odložiti redovnu godišnju sednicu Nacionalnog narodnog kongresa, zakazanu za mart, zbog epidemije novog korona virusa, javila je državna agencija Sinhua.

Konačnu odluku doneće Stalni odbor kineskog parlamenta na sednici 24. februara.

Odbor je danas saopštio da veruje da je neophodno odložiti sednicu parlamenta, kako bi prioritet bio dat ljudskim životima, bezbednosti i zdravlju, prenosi Rojters.

Sednica kineskog parlamenta, u kojem je oko 3.000 delegata, obično traje najmanje 10 dana.

U Kini je do sada od korona virusa umrlo 1.770 ljudi, dok ih je skoro 71.000 zaražena.

UHAPŠEN AKTIVISTA KOJI JE KRITIKOVAO SIJA ZBOG KORONA VIRUSA

Kineske vlasti pritvorile su aktivistu i profesora Su Žijonga koji je kritikovao predsednika Si Đinpinga zbog njegovog rukovanja krizom uzrokovanom korona virusom, tvrdi list "Gardijan".

Sua, bivšeg predavača i osnivača društvene kampanje Pokret novih građana, policija je privela u subotu uveče dok se skrivao u domu advokata u gradu Guangdžou, rekli su Gardijanu aktivisti Je Du i Hua Ze.

Njegov domaćin Jang Bin, njen suprug i sin takođe su uhapšeni zbog "skrivanja kriminalaca", ali su pušteni nakon 24 sata.

Jang je navodno objavila komentare na internetu zahtevajući da zvaničnici odgovaraju za smrt lekara uzbunjivača Li Venlianga koji je umro ovog meseca.

Su je početkom ovog meseca objavio esej u kome je pozvao predsednika Kine da podnese ostavku zbog nedostatka sposobnosti da upravlja Kinom, pozivajući se na krizu nastalu zbog virusa i loše postupanje u vezi sa prodemokratskim protestima u Hongkongu.

"Niste odobrili objavljivanje istine, a izbijanje virusa se pretvorilo u nacionalnu katastrofu", napisao je Su.

"Kad god se suočite sa pretnjom krize, nemate pojma šta da radite", napisao je Su u tekstu. "Ne mislim da ste zao čovek, jednostavno niste mudri ... Gospodine Si Đinping, molim vas, odstupite s vlasti."

On je takođe napisao da je taj esej "možda poslednje što piše".

Njegova kritika je usledila nakon smrti lekara uzbunjivača Li Venlianga, koji je pokušavao da upozori kolege na opasnost od virusa, a njegova upozorenja je kineska vlada kaznila.

Na kraju je Li umro upravo od bolesti izazvane korona virusom.

Suovi prijatelji rekli su da je on u bekstvu od decembra, nakon što su vlasti upale na tajni sastanak kojem je prisustvovalo više od 20 advokata i aktivista jugoistočnom gradu Sjamenu, u provinciji Fuđian.

Suov pritvor će se verovatno završiti dugotrajnim zatvorom, jer je prethodno bio u zatvoru, a vlasti imaju tendenciju da oštro kažnjavaju višestruke prestupnike, predviđa "Gardijan".

"Veoma smo pesimistični, to sigurno neće biti lagana kazna s obzirom na trenutnu situaciju", rekao je njegov prijatelj i kolega aktivista Hua Ze.