MINISTARSTVO spoljnih poslova Srbije navodi da je 14 državljana Srbije na brodu "Dajmond princes", koji je u dvonedeljnom karantinu u Japanu, dobro, ali je jedan od njih trenutno u izolaciji i čeka se da bude testiran!

Taj član posade prijavio je upravi broda da je bio u kontaktu sa osobom koja je na testiranju bila pozitivna na virus korona i poslednja tri dana se nalazi u izolaciji. Na brodu, inače, ima još 39 novih slučajeva koji su pozitivni na virus korona, pa je ukupan broj pozitivnih na testiranju sada 174.

Uprkos porastu broja preminulih od ovog virusa u Kini na 1.113, kao i zaraženih na 44.653, novoobolelih je sve manje, pa se očekuje da se u najmnogoljudnijoj zemlji oko 160 miliona zaposlenih vrati na radna mesta tokom sledeće nedelje. Nastojeći da umanje ekonomski uticaj epidemije, kineski zvaničnici najavljuju mere smanjenja rizika od prenošenja koje uključuju ograničavanje broja putnika u vozovima i autobusima, poboljšanje sterilizacije javnog prevoza i provere temperature putnika.


PROČITAJTE JOŠ: Korona virus dobio novo ime KOVID-19


Kineske vlasti već su sprovele niz mera podrške ekonomiji od početka epidemije. Državni savet će pružiti i privremenu podršku firmama snižavanjem kreditnih stopa, ali, Velika nagrada Kine u Formuli 1, koja je trebalo da se održi 19. aprila u Šangaju, otkazana je zbog epidemije koja se proširila i van granica Kine.

Istovremeno, u našem regionu, mladić od 24 godine, zbog sumnje na ovaj virus, smešten je u izolaciju u bolnicu u Zaboku, 50 kilometara severno od Zagreba. On se 12 dana nakon povratka iz Kine obratio lekarima zbog respiratornih problema. I njegovi roditelji su u kućnoj izolaciji.


ZAHVALNOST SIJA VUČIĆU

Predsednik Kine Si Đinping je u pismu koje je Aleksandru Vučiću uručila ambasadorka Kine Čen Bo, zahvalio predsedniku Srbije za "pismo solidarnosti s kineskim narodom u borbi protiv epidemije virusa korona".