Trideset policajaca iz američke države Džordžija moralo je da preda svoje značke i potraži drugi posao, nakon što je otkriveno da su na Akademiji svi varali na ispitu, javljaju zvaničnici.


Oni su bili kadeti i u istom razredu varali na testu gde je trebalo da pokažu kako rukuju radarima.


Do otkrića je došlo nakon što je jedna žena, koja je u tom trenutku bila u vezi sa jednim od kadeta, rekla da je ona uradila ispit umesto njega, objavio je poverenik Odeljenja za javnu bezbednost Mark Mek Donohju. Zbog toga je 15. oktobra pokrenuta tromesečna istraga.


Protiv policajca koji je svojoj bivšoj devojci dao svoju šifru i korisničko ime, kako bi za njega položila ispit, odmah je pokrenut disciplinski postupak. No, on je onda odao ceo svoj razred.


"Rekao nam je: "Nisam jedini koji je varao" i time sugerisao da su i drugi učestvovali u tome. Ova klasa od 33 policajca je diplomirala u avgustu" rekao je Mekdonohju.


Jedan od njih je već otpušten, drugi je dao otkaz, a treći je otišao u vojsku. Ostalih 30 je nakon istrage dobilo otkaz.


Ispostavilo se da je jedan kadet pomogao svim drugima da polože onlajn ispit. Otkriveno je da su imali "puškice", da su delili pitanja i odgovore na grupnom četu, a da su dvojica koristili Snepčet kako bi ostalima prosledili odgovore.


"Koristili su taj čet ne samo da varaju, već i kako bi se dogovorili šta da kažu kada je istraga počela" dodao je poverenik.


Oni su time prekrišili Pravilnik i izneverili očekivanje akademskog integriteta.


"Ovo je suprotno sa svim našim vrednostima. Veoma je teško progutati ovako nešto" kazao je poverenik.


Kako je dodao, panika u razredu je počela kada su dva kadeta pali ispit. Jedan je znao da, ako ne položi, neće moći da nastavi obuku. Rekao je da je "morao da vara".


Pročitajte još: ALARMANTNA STATISTIKA: Sve više samoubistava u policiji


Šta će biti sa 133 kazne za prekoračenje brzine, koje su od avgusta ovi policajci napisali, zasada nije poznato. Dok je istraga trajala, njima je bilo zabranjeno da koriste radare.


U međuvremenu, na Policijskoj akademiji ukinuta je opcija za onlajn polaganje ispita.


(zanimljivostidana.com)