Piter Butidžidž vodi u trci demokratskih kandidata u Ajovi, iako pre početka kampanje za njega jedva da je neko čuo, piše "Dojče vele".

Navodi, međutim, da se on tokom TV-debata solidno pokazao, a da je sada pitanje može li stvarno da dobije unutarstranačke izbore.

"Još se pokoji novinar muči da mu izgovori ime kako treba, jer se Buttigieg otima pravilima i čita kao Butidžidž", primećuje autor zeksta.

Inače, on se zove Piter, mada ga svi zovu Pit, do kraja prošle godine bio je gradonačelnik rodnog gradića Saut Bend u Indijani, a onda se odlučio da uđe u trku za demokratsku kandidaturu na predsedničkim izborima.

To je mnogima delovalo previše hrabro ili previše ludo, primećuje DW, a posebno jer je nekima Butidžidž (38) previše zelen, a drugima deluje malo verovatno da deklarisani homoseksualac može dobiti dovoljnu podršku u današnjoj Americi.

Ali, kako pristižu rezultati iz Ajove, prve države u kojoj su članovi Demokrata birali, Butidžidž se pomalja iz autsajderske senke.

Na osnovu 70 odsto obrađenih izbornih jedinica, on je u vođstvu sa 27 odsto glasova. Slede levičarski senator Berni Sanders sa 25 odsto, Elizabet Voren sa 18 odsto, te bivši potpredsednik SAD Džozef Bajden sa razočaravajućih 15 odsto.

Butidžidž je već proglasio pobedu u Ajovi i to govoreći pristalicama u Nju Hempširu, gde se sledeće sedmice održava glasanje.

Nije uobičajeno da se na konačan ishod glasanja ovoliko čeka niti da on stiže "na kašičicu", a prema navodima medija, Demokrate su imale "tehnički problem" s aplikacijom kojom se prebrojavaju glasovi pa se još ne zna kada će obuhvatan rezultat biti poznat.

To "proklizavanje" Demokrata u Ajovi je predsednik Donald Tramp iskoristio da se zapita kako poveriti državu onima koji nisu u stanju da kako treba organizuju glasanje u malenoj Ajovi.

U toj državi se ne glasa ubacivanjem listića, već u kokusima - na partijskim okupljanjima u okruzima, gde se u komplikovanom nadglasavanju i preglasavanju dolazi do toga koji okrug koga podržava.

Unutarstranački izbori tradicionalno počinju u Ajovi i stoga ova država sa svega 3,2 miliona stanovnika ima poseban simbolični značaj.

Doduše, pobeda u Ajovi nosi svega 41 od 3.979 delegatskih glasova na nivou celih Sjedinjenih Država, ali se smatra da se tu zacrtavaju favoriti i naznačavaju debakli.

Kod Republikanaca aktuelni predsednik Donald Tramp nema ozbiljnih takmaca te će za njega unutarpartijski izbor biti praktično formalnost.

Pobednik među Demokratama će izaći na crtu Trampu na predsedničkim izborima 3. novembra ove godine.