Problemi sa mobilnom aplikacijom najverovatnije su odgovorni za odlaganje rezultata izbora za predsedničkog kandidata u Ajovi, a Demokratska stranka saopštila je da očekuje da će u toku dana objaviti podatke.

Predsedavajući Troj Prajs kaže da stranka ručno proverava podatke na osnovu rezervnih kopija na papiru, ali kaže da proces traje "duže nego što se očekivalo", prenosi AP.

Predsedavajući demokrata u okrugu De Mojn, Tom Kotni, rekao je da je čuo da je mobilna aplikacija u kvaru širom okruga, uključujući i njegovu, koja je, kako kaže, bila u haosu.

Međutim, portparol Demokratske partije u Ajovi je rekla da su pronađene nedoslednosti u izveštavanju o tri grupe rezultata.

"Reč je problemu u izveštavanju, aplikacija nije pala i ovo nije hakovanje ili upad", navela je ona.

Čak i bez zvaničnih rezultata, neki kandidati su pokušali da proglase pobedu na osnovu sopstvenih podataka.

Senator iz Vermonta Berni Sanders govorio je o svojoj pobedi, pozivajući se na unutrašnje podatke njegovog tima, po kojima je ispred bivšeg gradonačelnika iz Indijane Pita Butidžidža.

Butiidž je, međutim, rekao da će, prema svim indikatorima, njegov tim otići kao pobednik na sledeće stranačke izbore u Nju Hempširu 11. februara.