Prvi put u istoriji: Premijeru preti 10 godina robije, podignuta optužnica protiv Netanijahua zbog mita i prevare

NovostiOnline

28. 01. 2020. u 19:17

Први пут у историји: Премијеру прети 10 година робије, подигнута оптужница против Нетанијахуа због мита и преваре

Foto Tanjug / AP Baz Ratner

Generalni državni tužilac Izraela Avihai Mandelblit podigao je optužnicu protiv premijera Benjamina Netanijahua zbog optužbi da je primao mito, kao i za prevaru i kršenje poverenja
Generalni državni tužilac Izraela Avihai Mandelblit podigao je optužnicu protiv premijera Benjamina Netanijahua zbog optužbi da je primao mito, kao i za prevaru i kršenje poverenja.

On je optužnicu podigao u Okružnom sudu u Jerusalimu, a kako je navedeno iz kabineta tužioca — optužnica je podignuta za kratko vreme i po zakonu, prenosi izraelski portal „Tajms of Izrael“.

Kako se navodi — to je prvi put u istoriji da će se jedan aktuelni premijer suočiti sa krivičnim optužbama.

Portparol Netanijahuove stranke Likud izjavio je da je podizanje optužnice „lov na veštice“.

„Ako je iko sumnjao da je premijer Netanijahu meta opsesivnog progona, sada su mu dati jasni i precizni dokazi. Želja za podizanjem neosnovane optužnice protiv premijera je toliko velika da nisu mogli da dočekaju ni dan do istorijskog samita u Vašingtonu, jednog od najvažnijih u istoriji države“, rekao je on.

Ukoliko bude osuđen za primanje mita, preti mu zatvorska kazna do 10 godina, a za prevaru i kršenje poverenja maksimalna kazna od tri godine zatvora.


rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije