BERLIN - U Nemačkoj je potvrđen prvi slučaj korona virusa, epidemije koja je krajem 2019. izbila u Kini, objavio je Rojters.


Bavarska zdravstvena kancelarija potvrdila je da je tim virusom zaražen jedan stanovnik Štarnberga, mesta tridesetak kilometara udaljenog od Minhena.


On je za sada u dobrom stanju i pod nadzorom je lekara.


Za sada nisu objavljeni detalji o bolesniku, njegove godine, kao ni nacionalnost.


Ljudi koji su bili u kontaktu s pacijentom obavešteni su o mogućim simptomima bolesti, odnosno merama koje treba da preduzmu ukoliko se njihovo zdravstveno stanje promeni.


BROJŽRTAVA U KINI PORASTAO NA 106


Broj žrtava korona virusa premašio je 100, a širom Kine potvrđeno više od 4.500 zaraženih osoba, prenosi Si-En-En navodeći da američke vlasti upozoravaju građane da ne putuju u Kinu osim ukoliko to nije apsolutno neophodno.


Rojters precizira da je broj žrtava porastao na 106 u Kini i napominje da su vlasti saopštile da je virus odneo prvu žrtvu u Pekingu.


Vlasti u Hubeju, kineskoj pokrajini u žarištu epidemije, saopštile su da je potvrđeno još 1.300 slučajeva zaraženih, čime je taj broj porastao na više od 2.700 u toj pokrajini.


Većina obolelih nalazi se u bolnici, a više od 125 njih je u teškom stanju.


Slučajevi zaraženih korona virusom potvrđeni su širom Kine, osim na Tibetu, koji je ove nedelje saopštio da će na neodređeno vreme zatvoriti sve turističke atrakcije i uvesti obavezan dvonedeljni karantin za sve putnike koji ulaze u tu pokrajinu.


Američki centar za kontrolu bolesti objavio je najviši nivo upozorenja, odnosno treći nivo, protiv putovanja u Kinu koje nije neophodno.


"U toku je epidemija respiratorne bolesti koju izaziva novi korona virus, koji može da se širi sa osobe na osobu", navodi se u saopštenju tog centra i upozorava da postoji ograničen pristup adekvatnoj zdravstvenoj nezi u zahvaćenim područjima.