Lider poljske vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski upozorio je na to da zvanična Varšava ne očekuje ratne reparacije samo od Nemačke, već da je i Rusija dužna da ih plati Poljskoj, iako predsednik Rusije Vladimir Putin pokušava da iznova piše istoriju, jer mu ne odgovara da Poljaci budu žrtve a Rusi krivci.

- I Sovjetski Savez je poubijao hiljade Poljaka ili ih je odvukao u Sibir ili Kazahstan. Mnogi su se vratili u Poljsku tek pedesetih godina, a neki se nikada nisu vratili - kazao je Kačinjski u intervjuu koji danas objavljuje nemački "Bild".

PROČITAJTE JOŠ - Putin o Drugom svetskom ratu: Zapušićemo pogana usta falsifikatorima istorije

- U Berlinu je demokratski izabrana vlada koju obavezuju zakoni i moral. U Rusiji to ne može da se kaže. I Rusija mora da plati. Ne mislim, međutim, da će naša generacija doživeti to da Rusija prizna svoju odgovornost. Jedno je sigurno - naši zahtevi ne zastarevaju - kazao je Kačinjski.

Jaroslav Kačinjski kazao je da bi mogao da se sretne sa Putinom i da sa njim razgovara o pogibiji svog brata, predsednika Poljske Leha Kačinjskog, u padu aviona pri pokušaju sletanja po nemogućim uslovima na vojni aerodrom u Smolensku aprila 2010. godine, kada je poginulo 96 ljudi iz visoke državne i vojne delegacije Poljske.

PROČITAJTE JOŠ - Holokaust, opšta tragedija Rusije i Izraela: Putinove poruke za borbu protiv fašizma

Kačinjski je u "Bildu" postavio uslov za taj susret - da Rusija vrati olupinu predsedničkog aviona, što Rusija, inače, odbija, tvrdeći da je olupina neophodan dokaz sve dok Poljska ne zatvori istragu obnovljenu kada je Kačinjski 2015. godine došao na vlast sa željom da dokaže da nije reč o običnoj avionskoj nesreći, kako su zaključile prethodno i ruska i poljska zvanična istraga, već o atentatu na Leha Kačinjskog koji je, navodno, naredio predsednik Putin.

- Rusija napada tamo gde vidi slabost i šanse za pobedu, kao na Krimu ili u istočnoj Ukrajini. Ima problem tamo gde naiđe na odlučan otpor, čak i kada je diplomatski. Nemci moraju da pošalju više vojnika, posebno u baltičke zemlje. U Poljskoj istorijsko nasleđe govori protiv raspoređivanja većeg broja nemačkih vojnika. Tu Nemci moraju da uzmu u obzir poljsku osetljivost. Sigurno je, međutim, da su potrebne efikasne snage brzog reagovanja u Istočnoj Evropi - rekao je Kačinjski.

O verbalnom ratu Rusije i Poljske povodom krivice i odgovornosti za izbijanje Drugog svetskog rata koji je eskalirao sada, uoči 75-godišnjice otkako je 27. januara 1945. godine Crvena armija oslobodila najveći logor smrti koji su nemački fašisti podigli u okupiranoj Poljskoj, Aušvic, Kačinjski je za "Bild" kazao da Vladimir Putin pokušava da prebaci pažnju na Poljake, da zataška umešanost svoje zemlje u izbijanje Drugog svetskog rata.


RIBENTROP - MOLOTOV

Poljaci su žrtve, Rusi su krivci. Takva uloga Putinu ne odgovara. Zato čezne da ispiše istoriju iznova - rekao je Kačinjski o sporu sa Rusijom povodom toga da li je na izbijanje rata uticao pakt Ribentrop-Molotov o nenapadanju iz avgusta 1939. godine, koji je imao tajni aneks, da Hitlerova Nemačka i Staljinov Sovjetski Savez rasparčaju Poljsku, što se i desilo 17. septembra 1939. godine, kada je Crvena armija zaposela istočne oblasti predratne Poljske.