Direkcija za upravljanje vanrednim situacijama Turske (AFAD) saopštila je da je broj poginulih u zemljotresu koji je pogodio grad Elazig, na istoku zemlje porastao na 29, ali su pripadnici spasilačkih ekipa 24 sata nakon razornog potresa ispod ruševina uspeli da spasu dvoipogodišnju devojčicu.


Spasilačke ekipe su u jednom momentu čule glas koji je dolazio ispod ruševina srušene zgrade u četvrti Mustafa Paša. Ubrzo su uspostavili kontakt sa ženskom osobom koja im je kazala da se s njom ispod ruševina nalazi i dete, javila je Anadolija.


Žena je uplakanim glasom dozivala u pomoć, govoreći kako više ne mogu izdržati ispod ruševina.


Spasilačkeekipe su potom uložile ogromne napore i na kraju iskopale tunel i uspele da dođu do mesta gde su se nalazili i devojčicu izvuku na sigurno i prebace u bolnicu. Pripadnici spasilačkih ekipa čine sve napore kako bi spasli i majku, prenosi Klix.ba.

Direkcija za upravljanje vanrednim situacijama Turske (AFAD) je saopštila je da je broj poginulih u zemljotresu koji je u petak pogodio grad Elazig, na istoku Turske, porastao na 29. Nakon snažnog zemljotresa lekarima se za pomoć obratilo 1.466 osoba.


Prema najnovijim podacima, u zemljotresu su urušene ukupno 72 zgrade, 514 su pretrpele ogromnu, a 409 manju štetu.


U centralnim delovima Elaziga i dalje traje potraga i akcija spašavanja za preživelima.


Epicentar potresa jačine 6,8 stepeni po Rihteru je registrovan u petak u 20.55 sati po lokalnom vremenu, u mestu Sivrice, nedaleko od grada Elaziga, u blizini granice sa Sirijom.


Zemljotres se osetio i u okolnim gradovima Adana, Hataj i Osmanije, te na području severnih delova Sirije i Iraka.


TLO NE PRESTAJE DA SE TRESE

Novi zemljotres, jačine 5,1 stepena, pogodio je danas Tursku, objavljeno je na Tviter nalogu Najveći zemljotresi (Major Eaethquakes!).

Zemljotres se dogodio u istočnoj provinciji Elazig, u kojoj su u jučerašnjem zemljotresu jačine 6,9 stepeni poginule 22 osobe.

Epicentar zemljotresa bio je na dubini od oko sedam kilometara, a za sada nema izveštaja o povređenima ili materijalnoj šteti.