KORONA virus je stigao u Evropu! Tri slučaja zabaležena su u Francuskoj, saopštila je francuska ministarka zdravlja Anjes Bizin. Slučajevi su registrovani u Bordou i Parizu.

Ministarka je na konferenciji za medije iznela detalje o obolelom iz Bordoa. Reč je o muškarcu starom 48 godina, kineskog porekla, koji je nedavno boravio u Vuhanu. Posle toga je bio u Holandiji. Imao je klasične simptome gripa, kašalj i temperaturu, a u potpunu bolničku izolaciju je smešten 23. januara. Ministarka je istakla i da se pacijent trenutno oseća dobro.

Tokom boravka na francuskoj teritoriji bio je u kontaktu s desetak osoba i francuske vlasti su u potrazi za njima.

Za drugi slučaj saznalo se neposredno pred konferenciju za medije, pa je saopšteno samo da se radi o slučaju u Parizu, da je osoba bila u Kini i da je smeštena u parisku bolnicu “Biša”.

Ministarka je precizirala da je period inkubacije “verovatno sedam dana, između dva i dvanaest dana”.

- Imamo prve slučajeve u Evropi, verovatno zato što smo veoma brzo uspostavili test i zato što smo u stanju da ih identifikujemo - izjavila je Anjes Bizin.

PROČITAJTE JOŠ - Medicinska sestra vrištala zbog koronavirusa: "Ne mogu više, ovo je neizdrživo" (VIDEO)

Nešto pre ponoći je javljeno da je zabeležen i treći slučaj obolelog koji je bliski rođak osobe zaražene virusom iz Pariza.

Ona je poručila da epidemiju treba tretirati kao požar, brzo utvrditi žarište i što pre ga lokalizovati. Ona je i dala savet da osobe koje posumnjaju u simptome ne odlaze same kod lekara, već da treba da pozovu hitnu pomoć.