Amerikanci prete Češkoj sankcijama: Prag uvodi digitalni porez, na meti Gugl, Fejsbuk...

Tanjug

petak, 24. 01. 2020. u 19:33

Американци прете Чешкој санкцијама: Праг уводи дигитални порез, на мети Гугл, Фејсбук...

Foto Tanjug / AP

Češka Republika bi mogla da se suoči sa američkim kontramerama ako uvede planirani sedmoprocentni digitalni porez namenjen globalnim internet gigantima
Češka Republika bi mogla da se suoči sa američkim kontramerama ako uvede planirani sedmoprocentni digitalni porez namenjen globalnim internet gigantima, saopštila je danas Ambasada SAD u Pragu, nakon što je češki parlament inicijalno podržao taj novi porez.

"Američka vlada je bila jasna po pitanju poreza na digitalne usluge, ili DST-a", navodi se u saopštenju američke ambasade, čime se aludira na ranije izjave ambasadora SAD u Češkoj Stivena Kinga, kao i američkog ministra finansija Stivena Menučina u Davosu ove sedmice, prenosi Rojters.

Američki ambasador je napisao u decembru u jednom novinskom članku da je češki digitalni porez diskriminatorski, navodeći da bi "neželjena posledica (ovog poreza) mogla biti preduzimanje neke vrste odgovarajuće kontramere moje vlade".

Donji dom češkog parlamenta je u sredu u prvom čitanju odobrio zakonski predlog o digitalnom porezu. Predlog zakona mora da prođe još dva čitanja i da izbegne eventualni veto gornjeg doma, Senata, ili će u suprotnom morati na novo glasanje u donji dom pre nego što postane zakon.

Nekoliko evropskih zemalja razmatra uvođenje takvog poreza kako bi prikupile više novca od poslovanja kompanija poput Gugla i Fejsbuka na njihovoj teritoriji, zbog čega im Sjedinjene Države prete odmazdom podržavajući svoju tehnološku industriju.

Pojedine članice Evropske unije su odlučile da samostalno uvedu digitalni porez posle neuspeha da se postigne sporazum na nivou bloka.

Britanija je saopštila da će nastaviti sa realizacijom svog predloga o uvođenju digitalnog poreza, dok je Francuska odustala od svog plana da bi sačekala pregovore u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Britanija i Češka su navele da će njihovi porezi biti privremenog karaktera, dok se ne dogovore globalna pravila.

Češka bi ove godine od digitalog poreza prikupila oko 2,1 milijardi kruna (oko 83,5 miliona evra) ako bi zakon stupio stupio na snagu od juna, a u narednim godinama oko pet milijardi kruna godišnje (oko 198 miliiona evra).
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Рашо

24.01.2020. 20:11

Империјалисти би само да пљачкају а платити порез за обављање делстности и остварену добит би да избегну!