MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKAZA vreme Putinove posete Izraelu jedna od ličnosti u centru medijske pažnje bila je mlada Jevrejka Nama Ishar (26) koja se trenutno nalazi u zatvoru u Podmoskovlju jer su joj na kontroli ranca na moskovskom aerodromu Šeremetjevo pronašli hašiš. Nama je instruktor joge i vraćala se u aprilu 2019. iz Indije preko Moskve u Izrael.


Za njeno oslobađanje se založio lično premijer Izraela Bibi Netanjahu koji je posle službenog doručka sa gostom iz Rusije doveo u rezidenciju Naminu majku koja je pred TV kamerama molila Putina da amnestira njenu ćerku.


Posle majčine srceparajuće priče Putin je kazao da će sve biti dobro. Indirektno je obećao da će Namu pomilovati.


Za Putina taj susret nije bilo iznenađenje jer je sve bilo dogovoreno a u to vreme je Namu u zatvoru u Moskvi posetila Tatjana Moskaljkova, opunomoćenica za ljudska prava u Rusiji. Moskaljkova je objasnila da Nama Ishar nije napravila nikakvu štetu Rusiji jer se nije bavila prodajom narkotika, pa postoje razlozi da je Putin amenestira.

Izraelski mediji su zbog svega toga pomislili da će Nama odmah biti amnestirana bez ikakvog poštovanja procedure.


Ali danas je Putinov portparoil Dmitrij Peskov kazao da se Nama nalazi još u zatvoru jer nije napisala lično molbu predsedniku Putinu da je pomiliuje. Nju su na tu proceduru upozorile zatvorske vlasti ali je ona smatrala da je dovoljno to što je njena majka za oslobađanje zamolila lično Putina.


Međutim, pokazalo se da se procedura ipak mora poštovati i kad Nama lično napiše molbu onda će Putin ispuniti obećanje dato Netanjahuu i njenoj majci tokom posete Jerusalimu. Jedan od razloga zašto nije napisala molbu za pomilovanje je verovatno i što bi to značilo priznanje sopstvene krivice.


Inače, Ruski sud je Nami Ishar izrekao kaznu od 7,5 godina zatvora. Ono što se zna o njenim zatvorskim danima jeste da se tamo bavila jogom i učila ruski jezik.


Analitičari kažu da ova priča pokazuje kako se vlasti Izraela bore za svoje svoje ljude čak kad su i neosporno prekršili zakon. Nema sumnje da je premijeru Netanjahuu jasno da je protuzakonito prenositi drogu preko teroritorije Rusije bez obzira što je Nama bila samo u tranzitu. Zanimljiv detalj je i da je Namin stric već dvadeset godina vozač.
KOBNIH 9,5 GRAMA "TRAVE"NAMA Ishar je 2019. osuđena jer je u rancu imala 9,5 grama hašiša. Na pregledu u tranzitnoj zoni na moskovskom aerodromu Šeremetjevo je bila uhapšena. Ona se "branila" da nije znala da je to krivično delo u Rusiji.