NEKOLIKO žrtava koronavirusa u Kini nisu imale simptome prehlade sa povišenom temperaturom, što može da dodatno iskomplikuje kontrolu putnika po aerodromima i drugim tranzitnim čvorištima širom sveta, piše Blumberg.

Kineska Nacionalna zdravstvena komisija iznela je detalje o 17 smrtnih slučajeva koji pokazuju da je pet ljudi bilo zaraženo novom vrstom ovog virusa. Oni su imali i drugačije simptome u vidu teškog disanja, zatezanja u grudima i kašlja. Najstarija žrtva je 89-godišnji muškarac koji je patio od pospansti, povišene temperature i inkontinencije. Obratio se lekarima 5. januara, preminuo je 13 dana kasnije, a prethodno je patio od povišenog krvnog pritiska.

Pročitajte još: Broj zaraženih i mrtvih raste iz sata u sat, ovo treba znati o koronavirusu: Svetska zdravstvena organizacija ima hitan sastanak, nekoliko zemalja preduzele mere

Izostanak povišene temperature u pojedinim slučajevima znači da skeniranje putnika na ovaj simptom, što je najuobičajenija mera na aerodromima u slučaju epidemija, neće moći da pronađe neke od zaraženih osoba.

Barem devet od 17 žrtava bolovalo je od drugih bolesti poput dijabetesa i koronarnih oboljenja, dok je osmoro bilo starije od 80 godina. Samo jedna osoba bila je mlađa od 50 godina i to žena (48) sa prethodnom dijagnozom. Preminule su četiri žene i 13 muškaraca.


MINISTARSTVO: AUTOBUSI I TRAJEKTI VIŠE NE IDU ZA VUHAN

Kinesko ministarstvo transporta obustavilo je danas sav autobuski i trajektni saobraćaj za grad Vuhan zbog epidemije korona virusa, od kojeg je do sada umrlo 17 ljudi, a skoro 600 zaraženo.

Ministarsvo je naložilo autobusima i trajektima koji su već krenuli prema Vuhanu da se odmah vrate na mesto polaska.

U saopštenju ministarstvo poziva sve kompanije čiji autobusi prolaze kroz Vuhan da odmah prilagode svoje rute i da ga zaobiđu, ističući da putnicima ne treba da bude dozvoljeno da izađu u tom gradu, prenosi Rojters.

Vlasti Vuhana, u kojem su zabeleženi prvi slučajevi korona virusa, odlučile su juče da zatvore sve saobraćajne i transportne mreže, a građanima je savetovano da ne nepuštaju grad.

Autobuski, podzemni, trajektni i međugradski saobraćaj je obustavljen, a aerodrom i železnička stanica su zatvoreni.

Vlasti su zamolile građane da ne napuštaju grad bez preke potrebe.

Virus se iz Vuhana proširio na druge kineske gradove, poput Pekinga, Šangaja, Makaa i Hongkonga, a slučajevi su potvrđeni i u SAD, na Tajvanu, Južnoj Koreji i Japanu.