Nakon velikih požara Australiju je pogodila ozbiljna agresivna oluja, koja je bukvalno obarala ptice u letu. Tokom oluje sa gradom veličine kugle u Kanberi i njenoj okolini, mnoge životinje koje nisu uspele da se sakriju na vreme ozbiljno su povređene, a najviše su stradale ptice koje su bile na otvorenom, piše News.com.au.

Na društvenim mrežama počeli su nedugo nakon nevremena da se pojavljuju snimci na kojima se vidi kako je grad ogolio drveće, a ubrzo potom na njima su podeljene i fotografije nastradalih i ranjenih ptica.

Tako je političar Entoni Birn podelio na Tviteru fotografiju kakadua kojeg je našao u svom dvorištu, a koji je nastradao u naletu grada.

- Ovog jadnog kakadua je danas smrvio grad u Kanberi. Prijatelj je jadnička našao u dvorištu kad je oluja prošla – napisao je Birn u objavi.

Drugi korisnik ove društvene mreže objavio je fotografiju i snimak vrane koju je, kako je napisao „pogodio grad u glavu“.

Tom Svan, istraživač sa Australijskog instituta, na istoj mreži podelio je fotografiju „teško povređenog“ papagaja, kojeg je, kako je napisao, odveo kod veterinara, gde je radi lečenja doveden veliki broj povređenih ptica.

Organizacije za zaštitu životinja apeluju na ljude da sve povređene životinje odvedu kod veterinara ili u azile kako bi se što većem broju njih pomoglo. Osim toga, date su instrukcije da se povređene životnje ne hrane, jer im se neadekvatnom hranom stanje samo može pogoršati.

Komadi leda koji su padali tokom oluje bili su veliki i po pet centimetara u prečniku, a vetar je, prema merenju aerodroma u Kanberi, dostizao brzinu od 116 km/č.(Telegraf.rs.)


Foto Tanjug/AP Tom Swann The Australia Institute