SOCIJALNA scena u Francuskoj se komplikuje. Uz ulične proteste manifestanti sada organizuju i pojedinačne akcije, koje su usmerene i protiv predsednika države Emanuela Makrona.

U subotu nešto pre 5 sati ujutro, nepoznati počinioci izazvali su požar, najverovatnije bačenim molotovljevim koktelima, u poznatom pariskom restoranu "Rotonda" u kvartu Monparnas. Otvoren je 1903. godine, posećivali su ga svojevremeno Modiljani, Pikaso, Žan Kokto, ali je u njemu pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora proslavio i Emanuel Makron zbog čega je tokom protesta simbolično često bio meta manifestanata koji su ga zasipali kamenicama, dok je prilaz restoranu tokom prolaska povorki čuvala policija.

Pročitajte još: Nema pobednika u ratu ulice protiv vlade: U Francuskoj još jedne masovne demonstracije protiv planirane penzijske reforme

Vatra je buknula iza zastakljene terese, a naneta je veća materijalna šteta. U restoranu se u trenutku izbijanja požara niko nije nalazio. Na licu mesta pronađeni su tragovi tečnosti koja pospešuju vatru. Pokrenuta je istraga.

Noć pre toga, nekoliko desetina manifestanata se iznenada pojavilo ispred jednog pariskog pozorišta u kome se inkognito nalazio francuski predsednik sa suprugom. Učesnici protesta su pokušali da provale unutra, uz pesme i pokliče kojima su Makrona pozivali na ostavku. Informaciju da se predsednik nalazi u teatru pustio je preko društvenih mreža novinar i aktivista Taha Buhafs, koji je posle toga priveden i zadržan u pritvoru, protiv čega su između ostalog protestvovali poslanici stranke "Nepotčinjeni" Žan-Lika Melanšona. Predsednički par je pozorište napustio uz policijsku zaštitu.

Nešto pre toga u petak tokom dana nekoliko desetina manifestanata su upali u sedište reformističkog sindikata Se-Ef-De-Te koji se protivi daljem nastavku štrajka. Protestovali su pesmom, ali svedoci kažu da je bilo i verbalnih napada, dok je jedan službenik oboren na zemlju. Manifestante je napolje izvela policija.

Danas je održan i novi protest "žutih prsluka", kao i svake subote. Napeto je bilo na pariskom Bulevaru Rišar Lenoar, policija je koristila dimne bombe, a bilo je i zapaljenih barikada na putu ka Železničkoj stanici Lion. Uhapšeno je više desetina učesnika. Do tenzija je došlo i ispred Istočne stanice.

Istovremeno, ispred Opere Garnije, na otvorenom je, uz konfete i publiku, održan protestni koncert simfonijskog orkestra koji je izvodio i "Marseljezu". Učestvovalo je više od stotinu umetnika.