Velike grmljavine i jake kiše zahvatile su jutros po lokalnom vremenu delove istočne obale Australije, pa su zbog nastalih poplava zatvoreni neki do glavnih puteva.


Istovremeno u delovima Australije koje nisu imale padavine traju borbe sa gotovo 100 požara u kojima je do sada poginulo 29 ljudi, uništeno više od 2.500 domova i spaljena površina jednaka veličini Nemačke.


Države Viktorija, Novi Južni Vels i Kvinslend koje su najviše pogođene sušom i požarima, sada se bave jakim i kišama i poplavama.


U Kvinslendu su jutros zatvoreni putevi, kao i mnogi parkovi i turističke atrakcije, a neka stambena područja su poplavljena.


U delovima Novog Južnog Velsa je tokom olujne noći prekinuto snabdevanje strujom, a vatrogasne službe te države su saopštile da bi jake kiše mogle da pomognu da se pod kontrolu stavi 75 požara, prenosi Rojters.


U Viktoriji i dalje gori više desetina požara, ali je naredba za evakuaciju zbog požara u planinskom dijelu ukinuta.


U toj državi je već bilo jakih oluja koje su pomogle u gašenju požara, ali i stvaranju gustog nezdravog dima, što bi moglo uticati i na održavanje poslednjeg kola kvalifikacijskih mečeva na Australijan Openu.


Novozelandske obrambene snage su saopštile da u Australiju šalju više pojačanja, uključujući i one sa Fidžija, koji će se pridružiti kontingentima i specijalcima iz drugih zemalja, poput Japana i SAD.