Maria Gvadalupe Lopez Eskivel (21), ozloglašena šefica najmoćnijeg meksičkog narkokartela poznatija pod imenom "La Catrina", ubijena je u pucnjavi u Meksiku.

Zajedno s još sedmoro članova kartela napala je vojsku, nacionalnu gardu i policiju u Mihoakanu, a preminula je u bolnici od posledica ranjavanja, prenosi Dejli mejl koji je objavio i video poslednjih trenutaka devojke koju su zvali i "Dama smrti".

Meksičke vlasti objavile su da je u akciji ubijena šefica narkokartela te da je uhapšeno još šestoro članova kartela.

Zaplenili su i sanduke oružja i municije. Ranjena Maria Lopez Eskivel prebačena je helikopterom u bolnicu, ali povrede su bile preteške. Jedan metak pogodio ju je u vrat.

Iako meksičke vlasti nisu objavile da je ubijena Maria Lopez Eskivel, na objavljenim fotografijama i snimkama vidi se žena koja na nozi ima tetovažu "Katrina".

Meksičke vlasti sumnjiče da je Maria Lopez Eskivel bila deo skupine koja je u oktobru prošle godine masakrirala 13 policajaca. U videu koji je objavio Dejli mejl vidi se ranjena "La Catrina" i meksički vojnik koji joj kaže da izdrži dok ne dođe helikopter.

"Opusti se, stiže helikopter. Biće sve u redu, pokušaj da izdržiš, okej?", čuje se na snimku, dok na drugom videu vojnik drži devojku i stavlja je u helikopter.


Nemoguće je bilo prebaciti drugačije jer su članovi bande zatvorili puteve pa je vojska morala da traži pomoć iz vazduha. Prema nepotvrđenim informacijama, La Catrina se sastala s još jednim šefom ogranka narkokartela nakon čega su napali vojsku i policiju.

B92.net