Izveštaj ministarstva finansija SAD: Kina više nije manipulator valuta, ali smo zabrinuti zbog Nemačke, Švajcarske, Italije...

Tanjug

14. 01. 2020. u 12:26

Извештај министарства финансија САД: Кина више није манипулатор валута, али смо забринути због Немачке, Швајцарске, Италије...

Ilustracija / Foto P. Milošević

Američko ministarstvo finansija navelo je u dugo odlaganom polugodišnjem izveštaju da Kinu više ne smatra "manipulatorom valuta", nakon što je takvom optužbom u avgustu prošle godine uzburkalo finansijska tržišta

Američko ministarstvo finansija navelo je u dugo odlaganom polugodišnjem izveštaju da Kinu više ne smatra "manipulatorom valuta", nakon što je takvom optužbom u avgustu prošle godine uzburkalo finansijska tržišta.

Željno očekivana odluka ministarstva došla je pred potpisivanje prva faze trgovinskog sporazuma između dve zemlje u sredu u Vašingtonu, kojim treba da se smanje tenzije nakon više od 18 meseci rata tarifama koji je opteretio globalni rast.

U izveštaju iz avgusta američko ministarstvo finansija označiloje kinu kao manipultaora valuta prvi put od 1994. godine, optuživši Peking za stvarnje "nelojalne prednosti u medunarodnoj trgovini".

U novom izveštaju ministarstvo je navelo da se Kina obavezala da će se uzdržati od devalvacije i saglasila se da, u okviru prve faze trgovinskog sporazuma, objavi važnepodatke o stopi razmene i uvozno-izvoznom balansu.

U izveštaju stoji da je vrednost kineskog juana, nakon što je u septembru pala na 7.18 juana za jedan dolar, u oktobru porasla i trenutno je odnos 6.93 juana za jedan dolar.

Ministarstvo dodaje da kina treba da predusme odlučne korake kako bi izbegla neprestano slabu valutu i da dozvoli otvaranje većim tržištima kako bi ojačala svoje dugoročne izglede za privredni rast.

U izveštaju je navedeno da je ministarstvo i dalje zabrinuto oko monetarne politke osam drugih zemalja - Nemačke, Irske, Italije, Japana, Malezije, Singaputa Južne Koreje i Vijetnama, a na tu listu je dodata i Švajcarska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

realist.

14.01.2020. 12:57

Nema sta da vas zabrinjava Evropa o a je vec propala odav o zato se Merkel pobrinula njenom idiotskom politikom sa Migrantima Koji nerade nista a hriscani mora I za te Bagre da rade.

s

14.01.2020. 13:32

privatna parazitska banka iz amerike koja pokusava da unisti citav svet ... i niko da im stane na put, neverovatno, zar ne ?

Nostradamus

14.01.2020. 16:27

Aameri pricaju nekome o manipulaciji novca, a sami stampaju brda bezvrednih dolara, bez ikakvog pokrica.