General Američkog ratnog vazduhoplovstva i zamenik načelnika Zajedničkog Komiteta načelnika štabova Džon Hajten izjavio je da postoji bojazan da američke snage zaostaju za Rusijom i Kinom.

- Treba da posmatramo kojom brzinom se razvijaju Rusija i Kina, a posebno Kina koja se kreće neverovatnom brzinom. Zbog toga moramo da budemo uvereni da se razvijamo jednako brzo ili brže neko potencijalni protivnici koje imamo u Kini i Rusiji - rekao je Hajten u intervjuu objavljenom na sajtu Pentagona.

Pročitajte još: Vašington svet gura u ratove sa 32 miliona dolara na sat: koliko SAD troši na vojsku i da li je moguće "samoobuzdavanje" Pentagona

Prema njegovim rečima, američka armija je „u vođstvu po većini parametara“, međutim ta prednost neće imati značaj ukoliko se protivnik „kreće brže“. On je istakao da to nikad ne sme da se dozvoli.

On je objasnio da je prioritet Oružanih snaga SAD modernizacija nuklearnog arsenala: interkontinentalnih balističkih raketa, podmornica i strateških bombardera.

Hajten je došao na mesto zamenika komandanta Zajedničkog komiteta načelnika štabova u avgustu. Pre toga je bio na čelu Strateške komande koja objedinjuje nuklearne snage, PRO i svemirske snage.

(rs.sputniknews.com)