U Poljskoj je u decembru zabeleženo 55 slučajeva afričke svinjske kuge kod divljih svinja u blizini graice s Nemačkom, saopšitla je danas Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE).


Prema izveštaju objavljenom na veb stranici OIE, bolest koja je desetkovala svinjski fond Kine, najvećeg svetskog proizvođača svinjskog mesa, sada je otkrivena u jednom selu udaljenom manje od 30 kilometara od Nemačke, koja je najveći izvoznik svinjetine u Evropskoj uniji, prenosi Rojters.


U Nemačkoj strahuju da bi njihov izvoz svinjskog mesa u Kinu i druge azijske zemlje mogao da bude ugrožen, pa su vlasti u nemačkim saveznim državama koje se graniče s Poljskom podigle ograde u nastojanju da spreče kretanje divljih svinja po njihovoj teritoriji i širenje bolesti.


Nemačka savezna država Brandenburg je postavila na granici ogradu visoku 90 cm, sličnu onoj koja se koristi za ograđivanje obora, i ublažila ograničenja za lovce kako bi omogućila veći lov na divlje svinje, saopštilo je državno ministarstvo poljoprivrede.

Država Saksonija je saopštila da će ove nedelje postaviti 4,5 km elektrificirane ograde u području visokog rizika blizu granice sa Poljskom.


Zemlje u kojima se detektuje izbijanje zaraze od neke opake bolesti kod životinja, kao što su afrička svinjska kuga ili visokopatogeni ptičji grip, dužne su da na to odmah upozore OIE i da podnose redovne izveštaje o praćenju bolesti.


Mada afrička svinjaska kuga nije opasna za ljude, ali je smrtonosna za divlje i domaće svinje, redovno se uvodi zabrana uvoza svinjskog mesa iz regiona u kojima se otkrije to oboljenje.


PRETNjA IZ BUGARSKE: OTKRIVENA AFRIČKA SVINjSKA KUGA NA FARMI, UNIŠTIĆE 24.000 SVINjA


Bugarske veterinarske službe saopštile su danas da će zaklati 24.000 svinja nakon što je na jednoj farmi na severoistoku zemlje otkrivena epidemija virusa afričke svinjske kuge.


Agencija za bezbednost hrane saopštila je da je epidemija otkrivena na farmi u selu u Šumenskoj oblasti.


Reč je o prvoj epidemiji na jednoj industrijskoj farmi od avgusta prošle godine, kada je virus zahvatio šest farmi u Bugarskoj, što je primoralo vlasti da zakolju više od 130.000 svinja, podseća Rojters.