Generalni direktori najvrednijih firmi u Velikoj Britaniji zarađuju 117 puta više od prosečnog britanskog radnika, prema danas objavljenom istraživanju britanskog Čarterd Instituta za kadrove i razvoj (CIPD) i tink-tenk organizacije Haj Pej Centar (High Pay Center).


U studiji su analizirani javni podaci kako bi se uporedile plate direktora kompanija koje se nalaze u indeksnoj korpi FTSE 100 Londonske berze sa zaradama prosečnih radnika u Ujedinjenom Kraljevstvu.


Indeks FTSE 100 obuhvata 100 najvrednijih britanskih kompanija koje kotiraju na berzi.


Prema nalazima studije CIPD-a, generalni direktori vodećih kompanija u toj zemlji za samo tri radna dana "zarade" britansku medijan platu od 29.559 funti (38.640 dolara), prenosi CNBC.


Prosečan generalni direktor kompanije iz indeksne korpe FTSE 100 zaradio je 2018. godine 3,46 miliona funti (4,52 miliona dolara), što je ekvivalentno iznosu od 901,30 funti na sat (1.178 dolara na sat), piše u izveštaju.


Poređenja radi, medijan satnica za radnika sa punim radnim vremenom iznosila je 14,37 funti (18,78 dolara).


Kompanije u Britaniji su pod sve većim pritiskom da obezbede transparentnost i da pruže objašnjenja kada je reč o platama izvršnih rukovodilaca. Od ove godine, kompanije sa više od 250 zaposlenih koje su listirane na berzi biće u obavezi da otkriju raspon između plata svojih generalnih direktora i prosečnih zarada njihovih zaposlenih.


Od tih preduzeća će se takođe zakonom zahtevati da opravdaju plate glavnih šefova i da na godišnjem nivou podnose izveštaje o tome britanskoj vladi.