Više hiljada Iračana pridružilo se u subotu pogrebnoj povorci u Bagdadu u znak žalost za ubijenim iranskim generalom Kasimom Sulejmanijem, liderom iračke šiitske milicije (PMF) Abu Mahdijem al Muhandisom i ostalima koji su u petak ubijeni u američkom vatdušnom napadu u Iraku.

U povorci se nalazi i irački premijer Adel Abdul Mahdi Hadi al-Amiri, koji će verovatno zameniti ubijenog Muhandisa na čelu PMF.

Pogrebna povorka u Bagdadu označava početak višednevne žalosti za Sulejmanijem čije telo će kasnije biti prebačeno u Iran i u utorak sahranjeno u njegovom rodnom gradu Kerman.

Pročitajte još - U rukama je imao ogromnu moć, oko njegovog imena su se ispredali mitovi: Ko je bio iranski general Kasem Sulejmani?

Ožalošćeni građani okupili su se u Bagdadu od ranih jutarnjih sati, a povorka prolazi ulicama grada. Neki ljudi nose zastave Iraka, drugi portrete Sulejmanija i iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, a neki uzvikuju parole "Smrt Americi".

Ispraćaj, koji je organizovala milicija PMF, iz Bagdada biće kolima nastavljen do svetog šiitskog grada Kerbale i završiće se u Nadžafu gde će biti sahranjeni Muhandis i drugi Iračani, piše Rojters.

S druge strane, kovčeg s telom Sulejmanija biće u subotu veče dopremljen u Iran. U nedelju će biti organizovana pogrebna povorka u Masadu, odatle u prestonicu Teheran, da bi zatim on bio sahranjen u Kermanu u utorak, javili su iranski državni mediji.