AMERIČKI predsednik Donald Tramp pomilovao je 15. novembra 2019. trojicu marinaca koji su osuđeni ili optuženi za ratne zločine. Taj potez predsednika naišao je na kritiku Pentagona, jer se ne slažu sa aktom.

Jedan od pomilovanih oficira je Edvard Galager, šef posebnih operacija mornaričkih “foka”, koji je optužen za ubistvo tinejdžera Islamske Države u američkom pritvoru u Iraku i streljanje iračkih civila, prenosi Biznis Insajder.

Pročitajte još: Demonstracija sile u Bagdadu: Američki helikopteri ispaliljivali “mamce”, demonstranti posustaju (VIDEO)

Porota je u julu oslobodila Galagera po svim tačkama optužnice, osim jedne, u jednom neobičnom suđenju koje je videlo mnoge neobične 'umešanosti' u proces, ali i Trampovu intervenciju. Marinac je proglašen krivim za poziranje sa telom ubijenog borca ID-a, a Tramp je prošlog meseca vratio čin Galageru nakon što ga je ražalovao mornarički sud.

Sada Njujork Tajms objavljuje snimke razgovora članova "SEAL Team 7" o Galager-u. Članovi tima izneli su neke šokantne tvrdnje. Prvorazredni specijalista Kreg Miler kaže u jednom intervjuu da je Gallagher "čisto zlo". "Mislim da samo želi da ubije svakog koga može", rekao je istražiteljima Kori Skot. Naziva jednog od članova istog Galagerovog tima "otrovnim".

Tramp je intervenisao u ovaj slučaj i dozvolio Galageru da zadrži svoj amblem Trident, što znači da je i dalje član SEAL jedinice. Galager se povukao ranije ove godine, negirajući optužbe, rekavši da su ih izmislili i stvorili pripadnici njegovog voda da bi ga prisilili da ode.

(kurir.rs)