Turska je poslala tri vozila sa bespilotnim letelicama na aerodrom Gecitkale koji se nalazi u turskom delu Kipra.

Ministar inostranih poslova kiparskih Turaka Kudret Ozersai rekao je da su u ovoj fazi na aerodromu Gecitkale počele da dolaze samo kopnene jedinice za kontrolu, ali još nije postavljen sistem bespilotnih letelica.

- Neke bespilotne letelice koja se nalaze na aerodromu Dalaman stići će u Gecitkale kada jedinica za kontrolu na tlu, koja se sada postavlja, bude operativna - rekao je on.

Inače, bespilotne letelice koje će pratiti brodove za istraživanje nafte i mornaričke snage Turske na istoku Sredozemlja leteće sa aerodroma Gecitkale.

- Dok Turska ostvaruje svoje pravo na istraživanje energenata u istočnom Mediteranu, turski Kipar omogući će joj letenje bespilotnih letelica sa lokalnog aerodroma - saopštili su zvaničnici kiparskih Turaka.

Bespilotne letelice, nenaoružane i naoružane, počeće da poleću sa aerodroma Gecitkale od 16. decembra, javila je novinska agencija Demiroren. Turska je počela da traži naftu i gas na obali Kipra početkom ove godine, otpremivši dva bušača i istražni brod sa bespilotnim sistemom koji ih prate.