ŽIVOT Eve Peron, svetski poznate kao "Evita", glamurozne i kontroverzne bivše prve dame Argentine, decenijama je kumentovan u člancima, dokumentarcima i mjuziklima. Ali, detalji njene prerane i tragične smrti zapravo su manje poznati, iako su najfascinantniji deo cele priče, piše Vintage News.

Naime, navodno prava istina uključuje tajnu lobotomiju koja se dogodila bez njenog znanja, kao i nestanak njenog tela punih 16 godina.

SPALA NA 36 KILOGRAMA

Na vrhuncu moći 1950. Eviti je otkriven rak vrata materice. Peronova prva supruga, Aurelia, takođe je umrla od te bolesti, zbog čega neki veruju da je Peron nesvesno ubio obe žene, prenoseći im agresivan oblik HPV virusa koji je doveo do njihove smrti.

Rak se brzo proširio. Juna 1952. Eva je pratila supruga na njegovoj drugoj inauguraciji kao predsednika Argentine. Bolest ju je toliko oslabila da je bila u nekoj vrsti kaveza koji je trebalo da pruži podršku njezinim slabim udovima, jer je bila teška samo 36 kilograma. Tako barem glasi službena priča.

Muž je odgovoran za njeno brzo propadanje, jer ju je naterao na lobotomiju. Operacija koja uključuje rezanje neuronskih veza između čeonog režnja i ostatka mozga, predstavlja proceduru koja je trebalo da potpuno prekine njene emotivne reakcije. A ova operacija bila je državna tajna sve do 2011. godine, kad je Nijensohn došao do rendgenskih snimaka Evinog kostura, a na snimke lobanje videli su se znakovi da je bušena.


PREVIŠE NEPREDVIDIVA

Postajala je sve više „nemoguća“ i žestoka. Jedan od mogućih scenarija je da je lobotomija bila drastična mera kojom su pokušali da joj olakšaju bolove koje je osećala zbog raka. Iako sama procedura ne bi nužno smanjila bol, smanjene emocije mogle su da joj pomognu da izdrži patnju.

Ali, prema nekoliko novih izvora bliskih celom događaju, Nijensohn veruje da je ovim činom Evin suprug povukao očajnički potez kako bi obuzdao sve opasnije ponašanje svoje supruge.


PROČITAJTE JOŠ - Najveće ljubavi: Evita i Huan Peron


"Bio je to savršen način da 'smiri' Evitu i spreči građanski rat, pokušavajući istovremeno da umanji njene bolove zbog raka."

Evita je znala da deluje prilično nepromišljeno u godini pre smrti. Kao prva dama, bila je odgovorna za mnogo toga vezanog uz socijalnu politiku, ali početkom 1950-ih u vladi se pojavilo više frakcija. Možda zbog tereta i bolova, počela se sve oštrije da se obraća onima koji nisu delili njeno mišljenje.

"U poslednjem javnom obraćanju, 1. maja 1952. godine, što je Praznik rada u Argentini, ona je prozivala neprijatelje. Takođe je diktirala dokument od 79 stranica pod nazivom 'Moja poruka' u kojem su vidljivi tragovi ratobornosti i nasilništva. EPA Leo  La Valle

Spominjala je neprijatelje naroda' koji su bili 'neosetljivi i odvratni i hladni kao žabe i zmije'. Uzdizala je 'svetu vatru fanatizma' i bila je 'protiv imbecila' koji su pozivali na razum. Naredila je argentinskom narodu da se 'bori za oligarhiju'", napisao je Nijensohn. Sve to nisu bile tek puste pretnje, jer je iz bolesničke postelje, bez suprugova znanja, naručila 5.000 automatskih pištolja i 1.500 mitraljeza od holandskog princa Bernarda, kojima je želela da naoruža radnike sindikaliste, kako bi oformili radničku miliciju.

Te vesti bile bi i više nego dovoljne da naprave razdor među frakcijama Peronovih saradnika, koji su prethodno pokazali nesklonost prema Evitinoj moći i popularnosti. Zemlji je ozbiljno pretio građanski rat.


MUŽ NAREDIO LOBOTOMIJU

Lobotomija je u to vreme već stekla slavu u SAD-u, kao oblik lečenja nekontrolisane agresije i impulsivnog nasilja, pa je lako moguće da je Huan u njoj vidio rešenje problema. Budući da je Nijensohn prvo pregledao Evitinu zdravstvenu dokumentaciju, kontaktirao je kolegu hirurga, Džejmsa Popena, koji je potvrdio njegove sumnje.

Tokom intervjua razgovarao je i s Popenovom medicinskom sestrom i bliskom saradnicom, Manenom Rikelme, koja je potvrdila da se operacija odvijala protiv Evitine volje. Lečnici su morali da naprave operacijsku salu u zadnjem delu palae, kaže Rikelme, a kako bi operacija ostala tajna, naoružani čuvari su nadgledali celu ru.

Verojatno je jedan od najmračnijih podataka je da je pre ove operacije Popen prvo morao da vežbati izvođenje lobotomije na zatvorenicima u Buenos Airesu, na Huanov zahtev. Očito je želeo da njegova supruga preživi operaciju. Na kraju, operacija je uspela da je ućuti Evitu, ali je takođe ubrzala i dolazak njezinog kraja.

Nakon lobotomije, prestala je da jede i umrla je 26. jula 1952. godine. Popen, tvrde njegovi poznanici, duboko je zažalio svoju uključenost i bol koju je naneo.

Pedro Ara doveden je zbog očuvanja Evinog tela za javno izlaganje. Postupak balzamovanja je uključivao zamenu njene krvi glicerinom, a zbog toga je njeno telo, prema rečima Pedra Arae, postalo "potpuno i neograničeno neraspadajuće". Telo je trebalo da bude izloženo u bazi ogromnog spomenika.


PROČITAJTE JOŠ - Sećanje na Evu Peron


Ali, pre nego što je grobnica dovršena Huan Peron svrgnut je vojnim udarom 1955. godine i pobegao je iz zemlje pre nego što je mogao da osigura Evino telo. Što se s njenim ostacima događalo narednih 15 godina je misterija.

Napokon, 1971. godine, vojni doušnici otkrili su da se nalazi u kripti u talijanskom Milanu, pod lažnim imenom Maria Mađi. Peron je naredio da se njeno telo (netaknuto osim prsta koji je nedostajao) odveze u njegov dom u Španiji. On i njegova treća supruga Isabel držali su njen leš u trpezarija, na platformi kraj stola.

Peron je 1973. izašao iz egzila i vratio se u Argentinu kako bi još jednom obnašao dužnost predsednika. Umro je 1974. godine, a nasledila ga je njegova supruga Isabel, koja je Evino telo vratila u voljenu domovinu i smestila na groblje La Rekoleta, groblje mnogih bogatih i moćnih Argentinaca.

Izrezbarene na latinskom, iznad mermernih stubova, stoje reči "Počivaj u miru." Ovaj put zauvek. Evitina grobnica, kako se navodi, je toliko sigurna da bi mogla da preživi nuklearni napad.


Autor: Ekspres