Novi sukob na pomolu: Predsednik Egipta pozvao na akciju protiv Turske i Katara?

Tanjug

sreda, 11. 12. 2019. u 17:45

Нови сукоб на помолу: Председник Египта позвао на акцију против Турске и Катара?

Abdel Fatah al-Sisi, Foto Tanjug, Attila Kovacs/MTI via AP

Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi pozvao je na odlučnu i kolektivnu akciju protiv, kako je naveo, zemalja koje podržavaju terorizam
Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi pozvao je na odlučnu i kolektivnu akciju protiv, kako je naveo, zemalja koje podržavaju terorizam.

AP navodi da je on time očigledno aludirao na Tursku i Katar, koje podržavaju organizaciju Muslimansko bratstvo, koja je zabranjena u Egiptu.

Egipat, Turska i Kipar podržavaju suprotstavljene grupe u ratom razorenoj Libiji.

"Trebalo bi da postoji odlučan odgovor zemljama koje podržavaju terorizam i kolektivan odgovor na terorizam, jer će terorističke grupe moći da se bore samo ako dobiju finansijsku, vojnu i moralnu podršku", rekao je on.

Obraćajući se na dvodnevnom forumu o miru u gradu Asuan u Egiptu, el Sisi je ukazao na potrebu postizanja održivog razvoja u Africi, zajedno s pokušajima borbe protiv militantnih grupa u Egiptu i podsaharskim zemljama.

Egpat se godinama bori protiv pobunjenika, koje predvodi Islamska država, a sukobi su pojačani nakon što je vojska zbacila s vlasti predsednika Muhameda Mursija 2013. godine, vodeću ličnost Muslimanskog bratstva, posle masovnih protesta protiv njegove kratke vladavine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije