Greška teška više milijardi dolara: Izveštaj o F-35 proglašen strogom tajnom

NovostiOnline

11. 12. 2019. u 16:01

Грешка тешка више милијарди долара: Извештај о Ф-35 проглашен строгом тајном

Samuel King Jr./ for U.S. Air Force

Norveški državni revizor izneo je kritike vladi u izveštaju parlamentu o novim borbenim avionima F-35 koji treba da zamene staru norvešku flotu
Norveški državni revizor izneo je kritike vladi u izveštaju parlamentu o novim borbenim avionima F-35 koji treba da zamene staru norvešku flotu. Izveštaj revizora proglašen je državnom tajnom.

Ministar odbrane Frank Bake Jensen objasnio je da su se šef odbrane Hakon Brun Hansen i kancelarija generalnog revizora složili da informacije u izveštaju ostanu u tajnosti.

Norveški ministar odbrane ističe da su informacije od „velikog značaja“ za operacije prikupljanja stranih obaveštajnih podataka i da je zato izveštaj generalnog revizora proglašen tajnom.

PROČITAJTE JOŠ - Šta F-35 radi ako zapuca S-400: Izrael i SAD vežbaju odbranu od ruskog raketnog sistema

Revizor navodi da je tajnost izveštaja tražilo norveško Ministarstvo odbrane.

Generalni revizor Per Kristijan Fos priznao je da se radi o odstupanju od uobičajene parlamentarne prakse, ali je naglasio da je procena Ministarstva odbrane da operativni kapaciteti borbenih aviona ne smeju da budu javno dostupni.

Norveški ministar odbrane i ministar spoljnih poslova podneće tajnu izjavu o izveštaju, nakon čega će odbor podneti poverljivu preporuku parlamentu pre Božića. Čak će i rasprava o kritikama biti poverljiva, kao i zapisnici sastanka.

PROČITAJTE JOŠ - RATNE MAŠINE ZAPADA: Ovo su glavne uzdanice NATO-a u slučaju rata sa Rusijom

Generalna kancelarija revizora dobila je zadatak da proceni infrastrukturu vazduhoplovnih snaga i njene operativne kapacitete tokom prelaska sa starih norveških aviona F-16 na nove F-35. To uključuje procedure održavanja, funkcije logistike i snabdevanja, baze i njihove sisteme odbrane, komande i kontrole, kao i političko upravljanje Ministarstvom odbrane.

U okviru velikih investicija u odbranu Osla, avioni F-35 smatrani su novom okosnicom norveških Oružanih snaga.

Norveška je nabavila 52 borbena aviona F-35 kao zamenu za svoju staru flotu F-16, koja će se postepeno ukidati od 2019. Dok se ukupni troškovi procenjuju na 85,1 milijardu norveških kruna (više od 9,2 milijarde dolara), objavio je ranije list „Bergens Tidende“, ove godine bi troškovi mogli dostići čak 97 milijardi norveških kruna (10,4 milijarde dolara). Novi borbeni avioni neće postati potpuno operativni do 2025. godine.


rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Milivoj

12.12.2019. 23:12

Samo lupetate gluposti. Ameri da omanu sa borbenim avionom? Mnogo ste naivni i smesni F35 je najbolji borbeni avion na svetu. Ove price po novinama su samo balon koji sa ovog projekta skida fokus. F35 je combat ready ne zavaravajte se naivcine. Ne volim ih ali USA je najveca borbena masina svih vremena.

Ролекс.

13.12.2019. 00:50

Зашто је Канада одустала од куповине?Скупи а несигурни таква је оцена канадски стручњака.