Izbušiću vam glavu: Britansko američki špijun preti ruskim zatvorskim čuvarima

Tanjug

11. 12. 2019. u 13:33

Избушићу вам главу: Британско амерички шпијун прети руским затворским чуварима

AP Phot Pol Vilan

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je američki državljanin Pol Velan, koji se nalazi u pritvoru u Rusiji zbog sumnje da je špijunirao, pretio zaposlenima u ruskoj Saveznoj zatvorskoj službi
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je američki državljanin Pol Velan, koji se nalazi u pritvoru u Rusiji zbog sumnje da je špijunirao, pretio zaposlenima u ruskoj Saveznoj zatvorskoj službi (FPS).

"Velanovi advokati mu očito ne pomažu. Oni ne znaju ništa o svom klijentu. Rekli smo advokatima gde bi Velan mogao da buši. Nađen je jedan uređaj sličan onom koji se koristi za pravljenje rupa na dokumentima", navelo je Minsitarstvo i objavilo fotografiju mašine za pravljenje rupa na papirima za njihovo lakše povezivanje, prenosi Tass.

Kako se navodi, Velan je tu mašinu nameravao da koristi u druge svrhe.

PROČITAJTE JOŠ - Američki „špijun“ u Moskvi je i britanski

"Upozoravamo one koji ga brane, da bi trebalo više da nauče o svom klijentu i možda ga savetuju kako da se ponaša. Usput, šta mislite šta bi oni uradili ukoliko bi zatvorenik pretio da će mašinom napraviti rupu u glavi istražitelja u američkom zatvoru", navelo je Ministarstvo.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov izjavio je nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Vašingtonu da se Velan ponaša bezobrazno i da preti zatvorskim službenicima.

"On govori da će izbuštiti njihove glave i daje i druge arogantne izjave", rekao je Lavrov.

PROČITAJTE JOŠ - Amerikanac uhapšen u Moskvi zvanično optužen za špijunažu

Moskovska javna nadzorna komisija objavila je na Tviteru da zaposleni zatvorski službenici ne krše Velanova prava i da na vreme dobija zdravstvenu negu.

Kako je navedeno, članovi komisije su posetili Velana u zatvoru više puta i potvrdili navode Lavrova.

"Uprkos lošem raspoloženju Velana i pokušajima da prekrši kodeks ponašanja, njegova prava kao i medicinska pomoć mu nisu uskraćeni", napisala je Komisija.

Velanov advokat Vladimir Žerebenkov rekao je da je došlo do nesporazuma između njegovog klijenta i zatvorskih čuvara zbog jezičke barijere.

On je kazao i da se Velan ponaša primereno i da ne preti, kao i da sumnja da bi njegov klijent mogao da dobije mašinu dok je u pritvoru.

Velan, koji osim američkog ima i državljanstva Velike Britanije, Kanade i Irske je šef obezbeđenja u kompaniji Borg Vorner, koja se bavi automobilskim komponentama.

Velan je uhapšen 28. decembra 2018. godine u Moskvi zbog navodnog špijuniranja, a protiv njega je pokrenuta krivična istraga i preti mu zatvorska kazna od 10 do 20 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Srđan

11.12.2019. 13:49

Posle razmene,koja će verovatno uslediti,rusi bi trebalo da pošalju "popa" da ga ispovedi pre nego što ode na onaj svet

realist.

11.12.2019. 14:33

Dajte u malo Novicok da se umiru, da ne busi glave, ja bih ga likvidirao kod vakve izjave i pretnje.

Saša

11.12.2019. 14:43

E da, ja sam uveren da je "Rambo" prestrašio Ruse. Ček da stigne gde treba, pobrinuće se oni o njegovom zdravlju, pogotovo u glavi.

Мица Хаубица

11.12.2019. 20:18

не бригај, стиже Роки Балбоа да те ослободи