OD SPECIJALNOG DOPISNIKA

RIM

Iz Venecije od Udruženja hotelijera stiže alarm zbog totalne blokade u rezervisanju mesta za kraći ili duži odmor, sa ocenom da se tako nešto nije dogodilo u istoriji ovog grada.

U Italiji jeste tradicija da građani zimi idu u velikom procentu na planinu, na skijanje i svež planinski vazduh, ka Dolomitima, ali ovakvo bežanje od Venecije jeste u najmanju ruku čudno i svedoči o gotovo bizarnom scenariju koji se odigrava ovih dana, po oceni tamošnjih turističkih radnika. I ne zbog klime i željenog snega, već nešto što ima ukus posledice novembarske poplave grada, nešto što hotelijeri i turistički radnici ne pamte da se ikada dogodilo.

Pročitajte još: Venecija ponovo pod vodom

I ranije je Venecija bila sinonim za turizam tipa „mordi e fuđi“, ugrizi i beži, znači posete koje traju kratko, obilasci znamenitosti i ide se dalje. Poznato je kakve su se rasprave vodile već nekoliko godina da se eventualno ograniči broj ulazaka turista u jednom danu u taj grad, ali sada se događa nešto veoma čudno i nije više ugrizi i beži nego „beži - beži“.

Na bazi dosadašnjih rezervacija i trke u otkazivanju onoga što je bilo rezervisano i pre novembarske apokalipse, reč je o jednom novom fenomenu. U gotovo 300 hotela u istorijskom delu grada i ogromnom broju B&B pljušte otkazivanja a nema novih rezervacija.

Udruženje hotelijera ovo doživljava istinski prvi put u istoriji svoga postojanja, nešto do sada neviđeno: totalno zaustavljanje rezervacija uključujući i onih za Božić (katolički) i Novu godinu. Iako, opština sve čini da preko interneta pokaže Veneciju sigurnu, koja funkcioniše, detalje predviđanja klimatskih promena, video zapisima poziva turiste da dođu „na suvo tlo“ - čini se da je sve uzaludno. U akciju se uključio i gradonačelnik Venecije apelom da je takvo ponašanje turista „preterano“, da su problemi prošli, razrešeni, da je život započeo, grad nastavio da živi noramalno i da Venecija ostaje otvoreni grad. I ostaje u vazduhu pitanje da li je reč samo o „trenutku“ pa će se sve vratiti na dane kada je turista bilo toliko da je grad povremeno zapadao u pravi kolpas od količine sveta u Laguni.