Novo oružje: Podvodni metak ubija u trenu (VIDEO)

NovostiOnline

06. 12. 2019. u 14:01

Ново оружје: Подводни метак убија у трену (ВИДЕО)

Print screen Youtube

Nova linija specijalizovanih metaka mogla bi da omogući američkim pripadnicima specijalnih snaga da uspešno pucaju ispod vode, čime će za američku vojsku ronioci i podvodna oružja postati novi moćni aduti
Nova linija specijalizovanih metaka mogla bi da omogući američkim pripadnicima specijalnih snaga da uspešno pucaju ispod vode, čime će za američku vojsku ronioci i podvodna oružja postati novi moćni aduti, piše „Popular mehaniks“.

Dok su tradicionalni meci nedelotvorni pod vodom, novi meci formiraju mehurić vazduha oko metka, koji omogućava da on putuje sa manje fizičkih ograničenja.

Obični meci su dizajnirani za putovanje vazduhom brzinom većom od 800-900 metara u sekundi, ali metak se ulaskom u vodu ubrzo zaustavlja.

Voda je 800 odsto gušća od vazduha, pa u njoj metak gubi brzinu, usporen trenjem dok prolazi kroz tečnost.

Međutim, kompanija „DSG Tehnolodžis“ razvila je novi metak koji može da putuje kroz vodu.

To čini uz pomoć mehurića vazduha koji se stvori oko njega, ubrzavajući ga pod vodom. Ovaj postupak je poznat kao superkavitacija, a koristi ga ruski torpedo VA-111 „Škval“ za brzine do pet puta veće od klasičnih torpeda.

Superkavitazirajuća municija klasifikovana je kao „višeekološka municija“, a kompanija navodi kako su ovi meci delotvorni i za mete u zraku i za mete u vodi.

Preciznost pogotka metka je značajna — na 50 metara X2 metak ima preciznost od dve ugaone minute (moa). Dve ugaone minute otprilike se odnose na 5,3 cm na 100 metara, što znači da metak pogađa unutar 2,5 cm od ciljane tačke na 50 metara.


rs.sputniknews.com


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Saša

06.12.2019. 14:33

A jel precizan i u talasima ili samo u bazenu? Pošto nisam čuo još za druge borbe po bazenima sem na ponekoj vaterpolo utakmici.

Брее

08.12.2019. 11:34

На 50 метара испод воде погађа унутар 2,5 цм? На 50 метара под водом је видљивост равна нули! Узмите одличног стрелца изнад воде без посебих нишанских справа нека на 50 метара погоди унутар 2,5 цм. Нема шансе да виде мету у било којој води осим можда у базену са деминерализованом водом а камо ли тако прецизно да погоде! Додуше Чак Норис или Рамбо све могу!

Ролекс.

08.12.2019. 16:01

То се зове слепо зрно лутајући.Зрно се брзо хлади и на 50 метара те удари као да ти је неко дао чвргу,толико је тестирање потврдило.