NEMAČKA kancelarka Angela Merkel i poljski premijer Mateuš Moravjecki položili su danas cveće uz Zid smrti u bivšem nacističkom logoru smrti Aušvic-Birkenau i odali poštu žrtvama koncentracionog logora, najvećeg koji je Hitlerova Nemačka podigla tokom Drugog svetkog rata u okupiranoj Poljskoj.

Po dolasku na ovo najmračnije mesto nemačke istorije, Merkelova je prošla kroz ulaznu kapiju nekadašnjeg logora na kojoj i danas stoji cinični natpis "Rad oslobađa".

Angela Merkel u Aušvic dolazi prvi put tokom svojih mandata i nakon Helmuta Šmita i Helmuta Kola treći je nemački kancelar koji obilazi logor koji je postao simbol monstruoznosti Holokausta.

Povod da Merkel oda poštu milionima žrtava Holokausta i žrtava samog logora u kome je ubijeno, najviše u gasnim komorama preko 1,1 miliona ljudi, mahom Jevreja, ali i Sinti i Roma, Poljaka, sovjetskih vojnih zarobljenika i pripadnika drugih evropskih naroda, je 10. godišnjica osnivanja međunarodne Fondacije Aušvic Birkenau.

Ta fondacija od vlada i međunardonih donatora prikuplja novac za renoviranje, konzervatorske radove i održavanje kompleksa logora.

Već pri osnivanju fondacije čiji cilj je bio da prikupi 120 miliona evra, Nemačka je uplatila polovinu svote.

PROČITAJTE JOŠ - Merkelova prvi put u poseti Aušvicu

Sada je kancelarka Merkel najavila da će Nemačka uplatiti još 60 miliona evra, kako bi se zahvaljući darovima iz 30 zemalja sveta našao novac za konzervatorske radove i izbeglo da memorijalni kompleks važan za celo čovečanstvo postane ruševina.


Photo Markus Schreiber

Merkel i Moravjecki govore kao glavni gosti na obeležavanju desetogodišnjice od osnivanja ; Fondacije a zajedno će kasnije položiti vence i zapaliti sveće pred glavnim Spomenikom žrtvama Holokausta ispred ruševina nekadašnjih gasnih komora.

Photo Markus Schreiber

Dok je kancelar Kol odabrao ćutnju, jer čovek u Aušvicu ostaje nem pred zlom koje čovek može da nanese drugom, kancelar Šmit je odabrao da govori, jer, kako je 1977. godine kazao, u Aušvicu je na mestu ćutnja ali jedini ko ne sme tu da ćuti jeste kancelar Nemačke.