MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


UOČI "normandijskog samita" koji će se održati 9. decembra u Parizu, predsedniku Vladimiru Zelenskom ukrajinski politički oldtajmeri - bivša premijerka Julija Timošenko liderka Otadžbine i nekadašnji predsednik Petar Porošenko, lider Evropske solidarnosti - prete svrgavanjem!

Oni su pozvali građane da 8. decembra izađu na Majdan da bi demonstrirali vlastima da ne smeju da pređu "crvenu liniju" u pregovorima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Iako je Vladimir Zelenski mnogo puta do sada govorio kako smatra Krim i dalje ukrajinskom teritorijom, sada mu ukrajinska opozicija poručuje da u Parizu ne sme da napravi bilo kakve kompromise sa Putinom oko teritorijalnih pitanja. Osim toga, poručuju mu da ne obećava da će obustaviti međunarodne sudske procese protiv Rusije.

Pomenuta opoziciona trojka u suštini ne želi nikakav kompromis oko rešenja pitanja Donbasa, već insistira da se ta teritorija vrati u sastav zemlje bez poštovanja Minskih dogovora, kojima je predviđena autonomija Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

PROČITAJTE JOŠ: Kako je Erdogan matirao Grke, Bugare i velike sile? Svi aduti su u rukama turskog predsednika

Predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da će u Parizu govoriti o konkretnim terminima vraćanja Donbasa pod kontrolu Kijeva.

Dok je predsednik Ukrajine bio Petar Porošenko, on je činio sve da se ignorišu Minski dogovori i nikako nije hteo da Kijev direktno razgovara i pregovara sa predstavnicima Donjecke i Luganske oblasti, koje su se samoproglasile u republike.

Analitičari smatraju da protivnici Zelenskog u Kijevu ne razumeju da Nemačka i Francuska, kao i ostale zapadne zemlje, imaju svoje interese i da sankcije Rusiji zbog Donbasa štete i njima a ne samo Rusiji. Zbog toga sankcije ne mogu biti večne, pa se mora ići na kompromis.

Više od 13.000 ljudi je poginulo u sukobu koji traje pet godina na istoku Ukrajine. Sporazum o prekidu vatre potpisan je u februaru 2015. u Minsku.

PRVI SUSRET DVOJICE LIDERA

Zelenski i Putin će održati prve tet-a-tet razgovore 9. decembra u Parizu, koje će nadgledati francuski i nemački lideri, nakon više od tri godine otkako su se sastali čelnici dveju zemalja. Diplomate ocenjuju da će njih dvojica pokušati da se dogovore bar o razmeni zarobljenika, ali izgledi za mir ostaju slabi, a scenario "zamrznutog konflikta" realnija opcija.