OD STALNOG DOPISNIKA
MOSKVA


POSLEDNjI sovjetski predsednik Mihail Gorbačov (88) koji je bio popularniji na Zapadu nego u svojoj zemlji, naljutio se na američke novinare koji su ovih dana objavili da je 1997. godine za reklamu kompanije koja proizvodi pice, dobio milion dolara! Gorbi, kako su ga zvali na Zapadu, posebno se razljutio jer se su novinari pisali kako je on prihvatio predlog da reklamira "Pica Hat" zbog finansijskih problema koje je imao.

Pročitajte još: Gorbačov polemiše sa Putinom: Bivši i sadašnji moskovski lider različito vide uzroke raspada SSSR-a

Docent na katedri politikologije na univerzitetu u Masačusetsu Pol Masgrejv je napisao tekst za Forin polisi u kome tvrdi da posle 1996. bivši sovjetski lider nije imao više novca za finansiranje svog fonda. Honorari za držanje predavanja nisu mogli da pokriju troškove a visoka inflacija mu je obezvredila predsedničku penziju. Zato je i prihvatio predlog američkog lanca picerija da se pojavi u njihovoj reklami. Gorbačov fond je bio kritički raspoložen prema predsedniku Jeljcinu i zato nije mogao očekivati nikakvu podršku od države. Uostalom, nije nikakva tajna da je postojala velika lična netrpeljivost između Jeljcina i Gorbačova.

Gorbačov je priznao ruskim novinarima da je imao finansijskih problema ali i da mu nije jasno zbog čega su baš sada američki novinari odlučili da se vrate na tu staru priču.

- Američki novinari su me jako naljutili i uvredili - kazao je Gorbačov.

Inače američki lanac Pica Hat je došao u Rusiju 1990. i u želji da osvoji to veliko tržište angažovali su za snimanje reklame Gorbačova. Poruka reklame je bila "Evo sada, zahvaljujući Gorbačovu, možemo da jedemo i Picu Hat".

U novembru 1997. je snimljena reklama na Crvenom trgu gde inače nikada nije bilo nikakve picerije. U improvizovanoj piceriji Gorbačov je došao sa unukom. Gorbačov je znao scenario jer je njegov uslov za snimanje bio da ga predhodno odobri. Osim toga, insistirao je da on tamo ne jede picu, već da hrani unuku. U toj piceriji se prepiru dva čoveka. Stariji tvrdi: "Eto Gorbačov je doveo zemlju do haosa", a drugi, mlađi i lepši mu kontrira: "Ali smo dobili slobodu, a još možemo da jedemo Picu Hat".

Autori reklame tvrde da ih je koštala više miliona dolara jer su morali da plate i kratko zatvaranje Crvenog trga dok se obavi snimanje. Kasnije je Gorbačov još jednom prihvatio snimanje reklame. Kompanija Lui Viton koja proizvodi elitne torbe snimila je 2007. godine Gorbačova u automobilu sa njihovom torbom.

Honorar je takođe prebačen na Fond Gorbačova ali novinari nisu uspeli da saznaju o kakvoj se sumi radi.

PENZIJA

KADA je otišao sa svih funkcija 1991. godine, penzija Gorbačova je bila vrlo visoka - čak četiri hiljade rubalja. Međutim, u šest godina divljeg kapitalizma i hiperinflacije tih četiri hiljade rubalja su vredeli samo - dva dolara! Sada je Gorbačov bogat čovek, a njegova ćerka i unuke žive u Nemačkoj.