Javni saobraćaj u Francuskoj danas je gotovo stao pošto su sindikati započeli štrajk širom zemlje s ciljem da nateraju predsednika Emanuela Makrona da odustane od planova za reformu penzionog sistema u zemlji.

Železničke i metro stanice u Parizu su jutros u vreme saobraćajnog špica uglavnom bile prazne, a da bi stigli do željenih destinacija putnici su se vozili biciklima, automobilima ili su ostali da rade od kuće, javlja Rojters.

Još pre zore, policijske snage su se rasporedile duž bulevara Šanzelize, pretresaju torbe pešaka uoči današnjih uličnih protesta budući da je vlada upozorila da bi među demonstrante mogle da se infiltriraju grupe nasilnika.

Građani se protive reformi penzionog sistema koja predviđa univerzalni sistem penzija umesto sadašnjih podela na četiri vrste penzije - u privatnom i javnom sektoru, specijalne i dopunske penzije.

PROČITAJTE JOŠ - Protesti u Parizu zbog najavljenih reformi penzionog sistema

"Javni prevoz će danas biti veoma otežan, kao i sutra, a verovatno i ovog vikenda", izjavio je zamenik ministra saobraćaja Žan-Batist Đebari za radio RTL.

Ovo je jedan od najvećih protesta zaposlenih u javnom sektoru širom zemlje u više decenija. Sindikati krajnje levice pozivaju na prekid saobraćajne mreže, zatvaranje škola i ostavljanje smeća da se gomira kako bi primorali predsednika Makrona da povuče plan penzione reforme.

AP PhotoMichel Spingler

Iz državne železnice SNCF kažu da će saobraćati samo jedan od 10 putničkih i prigradskih brzih vozova. Železničke kompanije Eurostar i Talis otkazale su najmanje polovinu usluga prevoza na linijama koje povezuju Pariz sa Londonom i Briselom. Vlasti civilnog vazduhoplovstva zatražile su od avio-kompanija da otkažu oko 20 odsto letova zbog poremećaja koji će štrajk izazvati u rasporedu letenja.AP PhotoDaniel Col

Očekuje se da će više od polovine svih nastavnika u osnovnim i srednjim školama izaći na ulice, a da će zaposleni u hitnoj pomoći u celoj državi raditi sa minimumom osoblja. Sindikati zaposlenih u javnom saobraćaju nisu odredili rok za okončanje štrajka. Demonstranti će marširati od glavne železničke stanice Gar di Nor do Trga nacije popodne.


AP PhotoDaniel Col

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane je izjavio da se očekuje da će više hiljada radikalnih anarhista i okorelih demonstranata iz pokreta "žutih prsluka" napraviti pustoš. On je naredio da se prodavnice duž rute kuda će se kretati učesnici protesta zatvore. Na ulicama će otprilike biti raspoređeno oko 6.000 policajaca, uključujući više desetina pripadnika službi za brzo reagovanje na motorima.

Mediji podsećaju da bi sadašnja situacija mogla da izgleda kao 1995. godine kada su veliki protesti, koji su trajali tri nedelje protiv reforme socijalnog osiguranja i penzija, naveli tadašnjeg premijera Alena Žipea da od toga odustane.

AP PhotoRafael Yaghobzadeh

Loran Berže, šef sindikalnog saveza CFDT, kaže da je socijalno okruženje eksplozivnije nego 1995. "U smislu napetosti, socijalne solidarnosti i lomova unutar društva, sada je mnogo gore", rekao je Berže za Rojters.

Makron je nedavno ponovio da ne odustaje od reforme obećane tokom predizborne predsedničke kampanje.


POLICIJA U NANTU BACILA SUZAVAC NA ŠTRAJKAČE

Policija za razbijanje demonstracija ispalila je suzavac na maskirane učesnike protesta koji su ih gađali raznim predmetima.

U Lionu i Marseju hiljade učesnika protesta nosi transparente na kojima piše "Makron se izgubio" i "Ne dirajte naše penzije", prenosi Rojters.

Širom Francuske sindikati su organizovali štrajk, jedan od najvećih u poslednje vreme, kojim žele da nateraju francuskog predsednika Emanuela Makrona da odustane od najavljene reforme penzionog sistema.

Zbog štrajka saobraćaj u gradovima je paralisan, a ne rade ni železnički ni metro saobraćaj, dok je na francuskom aerodromu Orli saobraćaj smanjen za 20 odsto.


ZBOG ŠTRAJKA ZATVOREN I AJFELOV TORANj

Zbog štrajka sindikata, koji protestuju zbog najavljene izmene penzionog sistema, danas će biti zatvoreni Ajfelov toranj i muzej Orsaj, dok je muzej Luvr saopštio da će kasniti sa otvaranjem kao i da će pojedine prostorije biti zatvorene.

U saopštenju kompanije SETE, koja upravlja Ajfelovim tornjem, navodi se da taj pariški simbol nema dovoljan broj osoblja za otvaranje tornja uz optimalan prihvat posetilaca, prenose agencije.

Zatvoren je i železnički i metro saobraćaj, a na pariskom aerodromu Orli otkazano je 20 odsto letova, preenosi AP.

Mnogi građani koriste električne bicikle i skutere, a vlasti su zabranile protetste na Jelisejskim poljima, oko predsedničke palate i oko katedrale Notrdam.

Policija je proverila više od 3.000 građana koji su došli na protest u Parizu, a 18 osoba je uhapšeno pre samog početka protesta.